Tuesday, June 23, 2009

Ayam


Selepas pendaftaran,aku buka kasut dan masuk ke dalam rumah.1st sem kat UTEM...aku kena duduk kat hostel.Bila aku nak masuk ke dalam rumah,aku nampak ada sorang mamat.Dia bersandar kat dinding.Muka kerek bebeno.Dia lah muka yang aku mula-mula nampak bila masuk dalam rumah tu.Bila dah kenal-kenal...baru mesra.Muka ganas hati baik.Dia suruh aku panggil dia ayam.

=====================================

"Ko tak nak beli kereta ke?"
"Aku tak akan beli kereta.Kalau bakal isteri aku nak beli kereta,biar dia beli sendiri.Aku nak tunggang motor." ujarnya.Masih terngiang-ngiang kata-kata ayam dalam telinga aku sampai sekarang.

=====================================

"Apahal orang panggil ko ayam?"
"Dulu masa kat asrama sekolah..aku demam....ayah aku datang blanja kfc kat membe-membe aku sebab diorang jaga aku kat asrama...padahal diorang tak jaga sangat pun...sebab tu diorang panggil aku ayam." dia gelak-gelak masa cerita menda ni kat aku....juga masih terngiang-ngiang dalam kepala aku.


=====================================

Semalam,dalam jam 5 petang...tengah aku sibuk buat keja...tetiba membe aku antar sms.

"Ayam @ afdzal eksiden kat mrr2.Sesiapa tolong contact family dia."

Dan tak lama lepas tu..masa aku tengah melilau cuba-cuba check nama ayam kat wad kecemasan hospital ampang....aku dapat 1 lagi sms....

"Ayam da meninggal..dia kat HKL...innalillah..."

Start dari aku dapat sms tu..sampai sekarang kepala aku tak habis2 load segala kenangan dengan arwah.Memang tak leh stop.Laju je semua-semua tu datang.Sayu beb.

=====================================


Ayam (Mohd Afdzal bin Mohd Fadzi) dah x da.Maleh nak ckap banyak.Masa dia dah sampai.Aku tau korang tak kenal dia kan? Pasni tak da dah leh dengar direct sound dari dia..x da dah bunyi motor dia datang umah..x da dah troll warlord bersembunyi dalam hutan time main dota...tak leh dah aku lawan dia dalam Red Alert....antara seteru aku yang payah nak mengaku kalah...haha...fuck lah.....dah lama kita tak lawan kan yam?

Meh kita sedekah membe aku ni al-fatihah.Tak sampai 2 menet pun.Biar dia tenang kat sana.Ni ja yang kita mampu.Sebagai saudara seagama.

Al-Fatihah.






[ Gambar 1 ngan 2 dari facebook dia.Gambar ke3 aku amik dari sini. ]


Terima kasih semua.


Fakta menarik: Aku sedang amik masa untuk bertenang.Terkejut beb.Rilek2 jap la ye.Esok-esok lusa lah aku buat-buat kelakar dalam blog ni. =)

38 comments:

Anonymous said...

er...
kamu 'pepole came n go '
kita doakan same2 untuk dia ye ..
-Al Fatihah -

cuba nk wat ko senyum.. said...

"Ada papa leh tlg,aku ada 23 jam sehari. Sejam lg tolak solat,berak,makan. ok? Senyum selalu kuchen montel,walaupun berat.bila senyum,ko akan tabah,dr tabah,ko akan redha.dan dr redha ko tu,tuhan akan bg ko jalan keluar. InsyaAllah.;-)"

Miss Izah Mohamed said...

Innalillah.. Smoga arwah 'ayam' tenang di sana hendakNya..

mest byk kenangan korang kn.. huhu

Rona Realiti said...

innalillah...

al-fatihah buat si arwah...

~gUrL in pUrPle~ said...

erm... semoga dia bahagia di sana... n kita yg hidup, kena bersedia utk ke sana gak 1 hari nanti... hmm...

kotaklimasegi said...

al-fatihah..

Anonymous said...

Al Fatihah.

Moga rohnya dicucuri rahmat.

najwa hazirah halmi said...

alfatihah..
hope sabar ya..

adie said...

alfatihah tuk arwah.

dark said...

al fatihah juga buat sahabat anda..
beliau sudah menghabiskan skripnya di dunia..dan kita masih perlu mengikut skrip drama hidup kita..jgn terpesong dari skrip, atau `pengarah` kita akan murka..
salam buat saudara..

poye said...

erk.aku tak kenal.tapi aku tahu.alfatihah..

said...

salam takziah dari yanie...
Al-Fatihah....

Unknown said...

innalillah.. takziah..

Lazyf said...

Innalillah...dari DIA kita dtg n pd DIA gak kita kembali....Al-Fatihah utk arwah... :-(

tuntung said...

bwk2 le sabo~

Paan Ovrtd said...

Walaupun saya tak kenal, tapi saya faham perasaan awak sebagai sahabat karib. Doakan yang terbaik untuk dia.

iza said...

al-fatihah kpd ayam.

Aima Othman said...

alfatihah .

http://aimaothman.blogspot.com/2009/06/yang-pergi-takkan-kembali.html

cik selamah kundang said...

Innalillah..

Unknown said...

salam. al-fatihah utk ayam jgk. mmg lekat la name die dh jdik trademark kan? baju dlm gmbar pon Le Coq Sportif. wlupun tak kenal, aku bet kenangan korg mesti best. takziah.

ainShahajar said...

kenangan dengan org yg kita syg ssh nk lupa

berjumpa di akhirat nti..insyallah =)

iza said...

stingray u n miezi adalah kwn ek coz kwn krg yg mnggal nie adlah sama

nuyuljana said...

al-fatihah.

moga doa kita semua sampai untuknya.

insya Allah.

sepet_bulat said...

al-fatihah..

btw..member aku pun post benda yg same kat blog dia..
paasal dis guy gak..
apakah korang jugak kawan..?

hurm...

Jard The Great said...

ensom boy

(",)

Anonymous said...

arwah ialah ex-SDAR(97-01), ex-kurniawan/matrix gopeng(02-03), ex-utem(03-07).. mungkin kawan2 arwah yg sama2 kat salah satu tmpt tersebut yang buat entry pasal arwah..

Unknown said...

Sedih.. tapi redho kan aje lah.. moga beliau di tempatkan di kalangan org beriman

z.a.r.a said...

al-fatihah....

aku tumpang sedih...aku xknl die tp dpt rasekn pe ko rase...saba k.

Pada pemandu lori yg main blah je tu...satu hari die akn trima jgak hukuman...

JO said...

hurm. aku mcm nk menangis. sebak pun ada. tah..hari ni dia duk gurau ngn kita, esok dia dah takde. aku mcm terasa sangat. apa apa pun aku doakan semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman, insyaAllah.

terrarosa said...

takziah dari aku ,
semoga arwah tenang disana dan ngko tabah di sini.

Firol said...

Salam takziah

Kapten Luffy said...

alfatihah

aku pun baca dekat blog aima td

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

takziah buat keluarga kwn lu...

Unknown said...

he will be remembered.
it's a very sad day indeed. malam tu aku takleh tido beb..asik teringat kat ayam.. macam hang cakap..semua memori tiba2 laju ja datang dalam kepala otak. memang terkedu ah.

Anonymous said...

it hurts when u lost someone.that's life.be strong.still there are plenty ahead of us.

Anonymous said...

Al-fatihah.

Nur Syaza Azrudin said...

oh.kau kwn ayam ke.time dia mnggl pn kitorg kecoh jgk.tkejut sgt dgr.he's my senior in saina.ex kwn aku.

Al-fatihah.

LABUCHEE said...

salam...
Al-fatihah untuk arwah..
smuge Rohnya ditempatkan di kalangan hambaNya yg Soleh..Aminn