Thursday, April 30, 2009

Pak Mid

Lokasi: Asrama Sekolah Menengah
Tahun: 1997-1999

Masa kat asrama dulu memang menjadi kebiasaan menggunakan nickname yang gampang-gampang kepada kenalan.....macam-macam nama....'sotong' lah.....'lembu' lah...'bekas' lah...'tupperware'...'sedap'.....dan antara yang popular adalah dengan menggunakan nama bapa sebagai nickname.....

Aku ada sorang membe...nama dia Hasnul.....tapi orang panggil dia dengan nama Pak Mid....yang aku dengar cita...ayah dia yang nama Pak Mid....layankan sahaja....

Satu hari...ayah Pak Mid datang...biasa la...hari waris datang melawat anak-anak....ada yang time ni la sibuk bagi baju sekolah kat mak suruh basuh....siap 5 helai baju sekolah...kira sehari sehelai la pakai...ujung minggu bagi mak bawak balik...hahaha...gila mudah......lelaki kental macam aku ni basuh sendiri ja...cuma sekarang ja suka antar dobi...sebab buleh ushar awek....

ok...abaikan....kita kembali kepada cerita asal...

Ayah Pak Mid tiba di padang asrama dengan kereta beliau...dan beliau meminta tolong salah sorang budak yang melilau-lilau macam ayam cari cacing kat padang tu untuk memanggil anaknya......Pak Mid ketika itu berada di dalam dorm tingkat 2.....tidur barangkali....

Maka budak yang nak panggil Pak Mid tadi pun menjerit dengan sepenuh hati.....kuat gila dia jerit...













"PAKKKKKK MIIDDDDDDDD.......AYAH KO DATANGGGGGGGGG !!!"


tanpa beliau menyedari.....Pak Mid yang original sedang berada di belakang beliau.....

Pemenang pemenang semua

Sori..aku sgt bz mggu ni...weekend ni aku cari hadiah kat korang.....sabtu @ ahad aku lempar dalam kotak pos...mggu depan korang da dapat..setakat ni 5 orang ja email kat aku alamat lengkap...so..tempoh penghantaran maklumat telah ditutup...


Salam.

Tuesday, April 28, 2009

Budak ni terer gila main gitar...



-Sila kagum-

Aku dapat tau pasal budak ni dari SINI

Keluhan Hati Waja

Hati Waja:"Jamil....aku tgk ko ni manjakan sangat la KRISS EVO ngan perut ko tu...."

Aku:"Napa ni?...apa aku da buat?"

Hati Waja:"Ye la..apa diorang nak semua ko beli....jgn manjakan sangat....."

Aku:"Alaaa...ko jeles ehhhh?.....hhahaha.....ko jeles sebab aku tak belikan ko apa-apa kan?"

Hati Waja:"Ada la jugak....he he hee..."

Aku:"Ko ni kan...macam-macam lah....hahaaha....tak yah la merajuk-rajuk......ko cakap kat aku..apa yang ko nak?...mp4 player?..kasut roda?....sudip memasak?......buku panduan suami isteri?.......ko cakap ja beb....aku leh bagi...."

Hati Waja:"Kau ni terlalu memikirkan kebendaaan lah Jamil....aku cuma perlukan lebih banyak zikir dan alunan bacaan Al-Quran dari kau Jamil....itu sahaja....."











Aku merenung jauh.....tanpa mengelipkan mata.....sambil cuba nyanyi2 lagu nasyid dari brothers....teman sejati....

Monday, April 27, 2009

Raspberry dan Roti Aiskrim


Setelah berminggu aku cari...dan bila jumpa plak time aku tengah pokai...akhirnya aku berjaya jumpa buah ni di kala poket tengah tebal....jadi aku tibai sekotak dan terus makan...sambil makan aku belek-belek buah ni dengan gaya paling jakun...tak pernah mak aku tanam raspberry nih..baru aku tau kenapa buah ni tak ada biji di tengah-tengahnya....nak tahu?...beli dan belek sendiri..hehehe.....akhirnya hilang rasa mengidam aku......



Rodi gardenia dan aiskrim vanilla adalah antara idea genius aku yang muncul ketika hari sedang panas...dan selepas makan nasi semalam.....dessert yang sangat simple dan berjaya membuat perut aku melompat-lompat keriangan....

BUKU


Aku memang gemar membaca....dan sepanjang idup aku memegang buku...ni la kali pertama aku jumpa buku camni......gilababas rare...haha..

Harap-harap buku ni x da kat perpustakaan sekolah....

Anda semua...sila jangan horny....

IKLAN RAYA EON

Aku jumpa iklan ni...hahhaha...SERIUS NOSTALGIA! Tabley download....tgk kat sini..

Isnin

Aku mulakan dengan berkerja sambil mendengar lagu ini...sangat sedap.


Ya....James Morisson(JM) dan Jason Mraz(JM) selalu berjaya menangkap perhatian aku dengan lagu-lagu mereka....aku gelarkan mereka JM kuasa dua..

lirik?.... ada di sini..

Friday, April 24, 2009

Discovery Channel

Masa balik kampung aritu aku pergi ke Perlis....ala..yang aku ada tayang buah pelam tu.....masa pegi sana aku singgah kat rumah anak makcik aku.....nama dia kak Siah..kak siah ni umur dalam 40 dah....rumah dia kat Perlis.

Masa singgah kat rumah dia..kami duduk kat ruang tamu.Lepak-lepak dengan suami dia......mertua dia...dan mak aku pun ada sekali.......kira meriah la sembang-sembang....ambil-ambil angin.....sambil minum kopi dan air oren...pekena plak pelam muda dengan kuah sambal kicap....peh....aku da jadi tak tentu arah macam orang mengidam....

Sambil sembang-sembang,kami menonton discovery channel...masa tu tgh tayang cerita pasal ular tedung....kami bersembang-sembang sambil memberikan komen pasal ular tedung dalam tv....dia tunjuk camna orang india tangkap ular dalam lubang...macam mana bisa ular tu kuar...macam mana ular tu menari bila nampak serunai...macam mana ular tu buat tarian booty dance....ok..itu aku tipu.....dan macam-macam lagi lah aksi ular dia tunjuk aritu...kira kalau alien datang tgk menda ni mesti terus dia paham apa itu ular.......

Tengah sedap follow cerita ular tu....tiba-tiba kamera dalam tv tu follow ular tu jalan-jalan dalam semak....dan tiba-tiba ular tu mengorat ular betina........dan dengan pantas tanpa sempat membaca doa untuk berjimak.... ular tersebut terus mengawan dengan ular betina tersebut sampai terbelit-belit........dah tak nampak mana kepala mana ekor...

















Kami semua terdiam dan menonton babak tersebut dengan penuh tertib dan to'maninah...... sebagai anak teruna yang innocent....muka aku mula blushing...

Thursday, April 23, 2009

Sekali sekala lepak tepi pantai memang masyuk.



Setelah digelapkan dengan photoshop..maka muka aku kelihatan samar-samar sekali...

Peserta 10K

Aku cadang kalau yang menang sorang tu...aku nak bawak makan angin kat Paris....tapi sebab dah ramai plak yang dapat....kena la cari menda kecik-kecik...tggu hadiah aku....yang penting email alamat serta bukti....hehe.....takda bukti...x layan.. =}..nak glemer letak muka korang skali..

Alah...ni blog kecik-kecik ja....nak cecah 10k pun susah...haha....tq semua yang singgah blog ni...

salam....

Ananthan

Masa aku belajar dulu aku ada sorang rakan sekelas....nama dia Ananthan.....berbangsa india....dia ni boleh dikatakan alim lah dalam agamanya....mau tak alim...ko cakap ja..kuil mana kat area Melaka yang dia tak pegi.....kejap Asahan la..mana la.....dan Ananthan ni setahu aku....dia x sakitkan hati orang.....memang baik lah......anak kesayangan keluarga...anak tunggal la katakan....

Satu hari....aku tengah tido dengan nyaman....sedap gila tido....duduk hostel tingkat 9...kena lak angin Selat Melaka...peh...memang masyuk dasyuk....orang Melaka mesti tau kat mana Bachang kan?...kan ada apartment sebijik warna putih 14 tingkat tu.....haa..kat situ la aku duduk dlu...

Sedang sedap aku tgh tido tiba-tiba Ananthan kejutkan aku...

"Jamil....Jamil.......bangun bangun..."
"Ada apaa Anannnnn....." jawab aku dengan habis malas...ye la..tgh sedap tido orang kacau.....mau tak malas kan?.......

"Subuh.....subuhhh....." jawab Anan laju-laju sambil dia bersiap nak ke kuil berdekatan pada jam 6 pagi......




















Aku yang sedang bermalas-malasan di atas tilam secara automatik berada di dalam bilik air sambil memasang kuda-kuda untuk berwudhuk tanpa banyak soal.......

Wednesday, April 22, 2009

Lagi Cerita Matrik

Lokasi: Matrik lah...
Tahun: 2002...

Setelah melambai2 kepada peminat aku yang sedang histeria di pekan SmallVille...bas aku pun bertolak ke Alor Star...ada awek cun duduk sebelah aku...kami berbual mesra...pemandangan indah betul sepanjang perjalanan....

Bas tiba di Alor Star...aku amik bas ke Kangar.....peh...pemandangan sawah padi memang indah sebelum sampai ke Kangar tu....aku suka.....bas tiba di Kangar.....aku amik prebet sapu ke KMP (Kolej Matrikulasi Perlis)........

Aku masuk ke dalam bilik aku....aku tersenyum puas...sebuah perjalanan yang PERFECT!....aku letakkan beg galas di atas tilam....dan mula nak letak semua baju yang aku bawak dari kampung dalam almari.....

Masa aku balik kampung aritu aku bawak balik semua baju....beg besar lah kiranya masa aku balik kampung aritu....aku nak tukar baju yang kat rumah...kiranya almari aku memang kosong lah...ada kain pelekat dan sejadah serta keperluan asas sahaja.......

seminit kemudian....


"Assalamualaikum mak...."
"waalaikummussalam....napa Jamil?...da sampai dah?"
"Dah mak....Err....Jamil tertinggal beg besar kat rumah......"



















Penat Abang Ipar aku bergegas ke Arau antar beg aku aritu sebab dia tak nak tgk aku pakai kain pelekat ke kuliah besok...

Diari Bintang dan KLCC

"Bang.....bege ayam satu...."
"okeh...kejap ye...."
"Letak cheese double ye..."
"Okeh!"


"Semua rm3.40..terima kasih ye...."
"Sama-sama..."



Sampai di depan rumah.....aku keluar dari kereta.....dan terus menuju ke padang depan rumah aku....aku duduk di atas longkang cetek kat tepi padang......langit cerah walaupun malam....ada awan-awan halus.....bintang setompok dua.....dan di depan aku ada pemandangan KLCC dan KL Tower yang bersinar-sinar.....

Aku mula mengunyah bege yang aku beli tadi......

Apa aku rasa?




SOOOO FUCKING AWESOMEEE!!!!








Nak buat lagi lah malam besok...!

p/s: ok...aku da normal balik.... ha ha ha ha

Tuesday, April 21, 2009

HA HA HA HA...

HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA!
HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA!
HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA! HA!


Update - Maaf.....tergila sebentar... =)

Monday, April 20, 2009

POST TERAKHIR....



Aku rasa down ....dan mungkin beberapa hari aku akan cuti dalam blog ni.....so.....sapa yang jadi pelawat ke 10,000...sila email alamat dan KALAU NAK GLEMER..bak gambar sekali..nanti aku buat ruangan khas pelawat ke 10k.....antar kat email aku.......nanti aku poskan hadiah......ok?


salam...



Aku: "Aku rindu la kat Kriss Evo...jom kacau dia nak?.."
Hati Waja: "JOM!!..kita sergah dia nak?..tadi sedap je dia tido aku tgk.."
Aku:"Ko ni...jgn la..kang merajuk lagi dia tu...kita gak susah..."
Hati Waja:"ok ok ok........."

Dada Ayam


Dulu-dulu kat pekan...bila ada awek seksi tayang dada...mesti brader-brader kat pekan akan cakap tentang dada ayam.......masa tu aku tak tahu maksud tersirat di sebalik perkataan 'dada ayam'.....cuma aku selalu cakap....'apajadah tetiba sebut dada ayam...manada orang jual ayam kat sini.......'


Kini aku mula mengerti persamaan dada ayam dan perempuan dedah dada...





Wow...ayam tu siap ada cleavage!



Friday, April 17, 2009

Cerita Kasut RM1

Masa aku mula kerja kat KL...aku lepak rumah abg aku kat Rawang...dan bila weekend aku akan ke rumah membe aku kat KL....lepak2 sana lak...

Satu hari...aku nak cari kasut kerja...kira kasut warna hitam la...ala..kasut macam hero-hero melayu pakai pegi pejabat dalam cerita pukul 6 petang tu...kasut hitam berkilat.......

Aku pusing-pusing kat pekan Rawang....cari yang murah-murah sudah...bajet rm50 pun da ok..puas aku masuk semua kedai kasut...try pakai semua tak sedap....da penat aku pusing....akhirnya aku jumpa satu kedai yang jual kasut longgok....aku mula menjadi 'curious'....aku pegi belek-belek kasut yang ada kat situ.....

Tup-tup aku jumpa kasut hitam yang berharga RM1.....aku terkejut....aku teruja...

Aku amik....dan cuba pakai....PERFECT!....memang sedap...aku jadi kompius kenapa kasut ni bleh jadi harga rm1.00.....aku pun terus beli....

Aku menunggang motor aku di depan KLCC...aku kena ke Gleneagles jumpa client.....aritu aku pakai kasut yang aku beli dengan harga RM1 tu....da sebulan aku pakai kasut ni..memang takda masalah langsung......tengah sedap pecut tiba-tiba ada teksi yang belok mengejut ke arah Hotel Corus....dan aku tak sempat mengelak.....


BAMMMMM!!!!

















Kasut aku terbelah dua....

HapaCrita Di Melaka 2


Perjalanan bermula..


Aiskrim ni sedap...


Selalu bergerak dalam 296km/j...arini slow sket..


Lama tak lepak kat Bedah..lepak jap...


Pekena kat Bedah...


Bermesra dengan kucing melaka..


Lambang penjajahan......ish ish ish...


Panas-panas pekena ni..memang mariiii....


Riang ria betul jejaka ini....


Masjid Selat..angin pantai dalam masjid tu memang sedap....


Ahli rombongan ke Melaka..baju merah dan baju putih dah tak single dah....hahaha..baju hijau?..available...


peh......


Salah seorang programmer terulung....single lagi dia ni....


Naik bot kat sungai mlaka malam-malam memang asyikkk... ha ha ha


Putus...tamat perkhidmatan..

HapaCrita Di Melaka



Semalam aku demam....jadi untuk mengubati demam aku...dan untuk melarikan diri dari masalah remeh temeh....aku gunakan kaedah yang paling menarik.....iaitu aku pegi jalan-jalan ke Melaka tanpa menceritakan kepada sesiapa hatta mak bapak aku......sungguh tenang dan menyeronokkan.....aku suka...

Sekarang anda tahu kenapa aku tak update blog semalam kan?

Cerita Air Mineral

Lokasi: Dalam bas Transnasional kat Pudu
Masa: 2006 kot.. 10 malam..


Aku amik seat aku dalam bas.....duduk dengan tenang....aku duduk tepi tingkap...sebelah aku ada sorang brader....

Tengah layan blues tetiba driver bas naik sambil junjung kotak air mineral...dan beliau jerit kuat-kuat....

"Sapa nak airrr....ambik.....ambikk.....ambikkk....." ujar beliau sambil lalu kepada setiap penumpang.....

Ramai orang berebut-rebut nak amik...peh....air free beb....sapa tak nak...tapi aku tak amik sebab aku da minum...lagipun aku da beli da air...buat apa minum air banyak-banyak atas bas...kang nak terkucil jenuh dibuatnya.....aku bukan duduk kat Arab Saudi nak bawak air banyak-banyak....dan aku pun bukan unta nak minum air banyak-banyak....kalau aku bawak tilam air boleh jugak buat aku isi dalam tilam tu...


Hati waja: "Jamil...sila kurangkan merepek...."


Driver bas tadi lalu sebelah aku....dan brader sebelah aku tadi berebut-rebut nak amik air....driver bas yang bengang terus sound brader sebelah aku tadi...

"Slow slow lah...air pun nak berebut..."

Brader tadi buat bodo...dia amik 2 botol.....bila dah abis bagi air kat orang....driver bas tadi pegi ke depan bas....dan dia buat pengumuman paling gampang....

"Haaaa.....sebotol rm1.20.....sebotol rm1.20...." muka beliau tersengih-sengih sambil kuarkan beg duit untuk kutip duit.......baru aku teringat....driver bas tadi mana ada cakap air free....
















Brader sebelah aku yang amik 2 botol air tadi terdiam......

Wednesday, April 15, 2009

Radio Kepala

Lokasi: Rumah
Tahun: 1994



Dulu masa dekat raya....abang sulung aku bawa aku dan adik2 aku ke Sungai Petani....kami gi sana utk beli baju raya....nak dijadikan cerita bila beli baju raya jenama kiko dan kiki lala dapat radio free...ala...radio macam dalam gambar tu....peh..seronok bukan main....aku namakan dia sebagai 'radio kepala'....buka kumpulan radiohead aaa....

Bila sampai umah...aku pun pasang bateri....pakaikan kat kepala...pastu cari siaran...dah dapat dengar siaran radio..aku jadi seronok...lepas tu aku naik beskal..time tu aku nak pegi jumpa membe aku....nak tunjuk radio yang aku baru dapat tadi.....

Dalam perjalanan.....aku mengayuh beskal sambil mengesan sebarang isyarat radio yang lain....tengah sedap mengayuh tiba-tiba aku dapat signal yang amat jelas....mudah cerita...clear gila!...aku pun brek beskal aku dengan mengejut sebab aku tak nak hilang siaran yang clear tadi....basikal aku berhenti dengan mendadak.....













'Radio kepala' aku tercampak jauh ke atas jalan....dan berkecai di hadapan aku......

Hati aku sebak....

Monday, April 13, 2009

Cerita cikgu Mail

Lokasi: Depan Rumah
Tahun: 1992 rasanya...
Situasi: Ni cerita hari senin lepas...aku tak sempat upload... arini baru aku sempat...=}

Aku ada seorang sepupu...nama dia Ismail...orang kampung kenal dia dengan nama cikgu Mail...kenapa orang panggil dia Cikgu Mail?...sebab dia memang cikgu pun...dia baru balik dari Sandakan masa tu....

Pada suatu hari....sepupu Cikgu Mail panggil aku...dia cakap..

"Jamil...Nak dengar satu cerita tak?"
"Nak!.." jawab aku ringkas....

Cikgu Mail pun memulakan cerita...



===================Cerita Bermula====================

Macam ni...masa aku jadi Cikgu kat Sandakan dulu....ada sorang ni...dia gila....kerja dia tiap-tiap hari dia akan merayau kat hospital....tangan dia akan bawa satu jag air yang kosong bersaiz besar....dan sebelah tangan lagi bawak straw.....

Tugas dia...dia akan cari kahak dan ludahan kat atas jalan...bila jumpa dia akan sedut guna straw dan letak dalam jag air yang kosong tadi.......

Bila dah penuh....dia akan minum semua kahak-kahak dalam jag air tadi.....


====================Cerita Tamat===================



Aku yang dengar cerita ni terus terkebil-kebil...leher rasa kembang nak muntah......Cikgu Mail gelak terbahak-bahak bila dia tgk aku nak muntah....dan dah 17 tahun cerita ni lekat dalam kepala aku.......setiap kali aku ingat aku mesti rasa nak muntah.....aku tak daya lagi nak tanggung sorang-sorang......apa kata kita ingat cerita ni sama-sama...semoga cerita ni lekat dalam kepala korang.... ha ha ha ha...










Ok...aku nak gi muntah jap...

Apa aku jumpa bila balik kampung 4

Disebabkan kali ni aku bz sket kat kampung....aku tak dapat snap banyak gambar yang best-best...penat dowh....aku banyak tido...haha...best tido kat kg...sejukk..



Bertolak ke Kangar....atas highway...


Dah sampai Perlis...tibai Pelam la..


Pilih-pilih....dekat seratus hengget jugak borong pelam...harum manis punya pasal...


Ni teknik aku makan pelam..takyah kupas2...pakai sudu je beb....oh ya..ini bukan pelam harum manis ye....tapi yang ni pun da manis nk mampos....tak yah makan gula-gula dah...


Aku terjumpa kuda dalam sawah padi....terer orang perlis sekarang...tak guna lembu dah....ni kot yang dikatakan kuda padi... ha ha ha


Afiq....=}


Budak ni memang ngada-ngada...haha...


Ha ha ha....aku tersenyum bila tgk muka dia..


Bila aku tgk bunga ni...mesti aku ingat sirap bandung...dari kecik dulu lagi....


Tak ramai yang penah lepak puduraya jam 3 pagi kan?...meh aku nak tunjuk camna suasana dia..



Apek Shaolin



Aku tiba di pudu jam 3 pagi...ada sorang Apek ni sedang berlegar-legar dekat tangga pudu sambil isap rokok....ala..tangga yang dekat jejantas tu....muka dia macam pelakon dalam gambar di atas...yang tangan kat perut tu....muka memang innocent....

Tengah lepak-lepak tetiba ada orang baling puntung rokok yang tak abes lagi dekat tangga...aku agak rokok tu tinggal dalam suku lagi la.....aku yang anti rokok ni memang rasa nak pijak-pijak ja rokok tersebut....tgh ready nak pegi pijak...tetiba apek yang tgh melilau tadi dengan laju lalu sebelah aku...dia berdiri di sebelah rokok yang dibuang tadi..aku terkebil-kebil melihat beliau...kemudian dia blah dari situ laju-laju sambil lintas jalan...dan sambung menghisap rokok yang dibawanya....

Aku yang tadi nak pijak-pijak rokok terus melihat ke arah rokok di atas tangga tadi.....aku terkejut...rokok yang panjang tadi tinggal filter dia sahaja.....mata aku terkebil-kebil...

Dalam sekelip mata...baru aku menyedari yang apek tadi dah menukar rokok beliau yang nak abes dengan rokok yang masih panjang dengan pantas sekali.....tanpa disedari oleh aku....










Adakah beliau sami dari kuil Shaolin?

Jangan Marah

Aku pergi ke kedai yang ada jual air kegemaran aku....pastu aku pun ambil la beberapa botol air yang aku suka minum sangat tu......lepas aku amik dari peti aku pun jalan ke kaunter.....da sampai kat kaunter tu lak...brader kat kaunter tu buat muka kerek...

Peh...ini sudah lebih....aku pun sound la sedas....apa salah aku ?...dia senyap x cakap apa-apa sambil scan barang yang aku beli...pastu dia jelir ke arah aku....aku da jadi psiko sebentar....aku terdiam...brader tu pun diam....

POMMMM!











Peh....kusyuk korang baca eh...heheheheee... cerita di atas ni hanya rekaan semata-mata....tajuk pun jgn marah...jadi....jgn marah-marah ye...sekali sekala gurau-gurau.....ha ha ha...

aku nak pegi makan jap....nak ikut?

ta ta.... =p


PS: Whyyyyy Soooo Seerrrriiooouuuussss?

Friday, April 10, 2009

Pagi yang hensem 4

Pagi tadi aku cukur semua misai dan janggut.......dah siap cukur semua aku pun basuh muka aku....elok aku buka mata aku terkejut sambil buat-buat loncatan kecil....

Aku bergegas buka pintu bilik air....dan pergi tgk IC aku dalam wallet....

SAH!..aku berumur 25 tahun.....






Tapi apahal muka aku dalam cermin nampak muda macam aku berumur 15 tahun?...

Kisah Hujan

Lokasi: Sedim
Tahun: 2000

Aku ada sorang membe kat Sedim.Aku selalu gak lepak umah dia dalam beberapa bulan sekali.Pekena air terjun sedim ngan makan ayam kampung bakar memang masyuk.....dan dekat rumah membe aku ni ada sorang awek yang jual goreng pisang.....Sofea nama dia....peh...muka jgn cakap la...lawa ya'amat.....badan slim....umur baru 14 tahun...aku lak baru 16 tahun masa tu...aku selalu gak lepak kedai goreng pisang dia..sambil sembang-sembang....buat-buat kelakar lebih kurang....

Nak dijadikan cerita...satu hari....aku ikut ayah aku pegi umah membe dia...dan perjalanan tersebut melalui Sedim.....dan memang akan melintasi kedai Sofea tadi....jadi aku pun pasang angan-angan nak ushar dia bila lintas depan kedai dia nanti.....jantung aku dup dap.....

Dalam 2 km lagi nak sampai kedai dia...tiba-tiba ujan turun dengan sangat lebat....gila babas punya lebat....sampai aku yang duduk seat depan dalam keta ayah aku tu x nampak apa-apa langsung...blurrr ja kat depan.....aku dah rasa agak kecewa sket....tapi aku pendam ja....tiba-tiba aku buat satu 'wish'......aku kata dalam hati secara spontan...dialog dia lebey kurang gini la...


"Kalau Allah SWT betul-betul berkuasa....hentikan la hujan ni..bagi aku boleh tgk dia..." gila punya ikhlas permintaan....


Habis aku cakap camtu...tiba-tiba hujan yang lebat gila babas tadi terus hilang....cuaca terus bertukar jadi panas terik...jalan tar pun kering kontang....aku pusing ke belakang dan aku nampak hujan memang lebat gila kat blakang.......da nampak macam tirai hujan....belakang hujan...depan panas...satu pemandangan yang menakjubkan...aku cepat-cepat turunkan tingkap kereta ayah aku yang sedang bergerak laju time tu....

Dan.....

Aku melintasi kedai Sofia......dan aku dapat melihatnya yang sedang sibuk menggoreng pisang dengan jelas....melengkapkan lagi pemandangan yang menakjubkan tadi.....












Aku rasa nak sujud time tu.....tapi dalam kereta......susah sket....

Aku susah nak hafal lirik lagu...tapi lagu ni aku ingat semua lirik dia dengan cemerlang..

Siti Mariam

Lokasi: Kelas Tahun 3
Tahun: 1993

Aku menjadi ketua kelas dari darjah 2 sampai la darjah 5...masuk darjah 6 aku tak jadi dah..tugas tu diserahkan kat membe baik aku lak sebab masa darjah 6 aku jadi ketua pengawas a.k.a ketua murid...aku bukan tamak nak tibai semua jawatan....

Kenapa cikgu pilih aku jadi ketua kelas?...senang je cara cikgu pilih...sapa dapat no 1 dalam kelas..dia le pegang...ha ha ha...

Jadi ketua kelas ni memang macam-macam kerenah aku jumpa...dan tugas pun banyak....nak layan budak perempuan yg mintak autograf lagi.....layan surat cinta....leraikan pergaduhan sebab berebut biji getah....setel prob budak lelaki curi buku budak perempuan....jadi ketua mesyuarat untuk aktiviti berkelah hujung minggu.....kena pegi amik buku kedatangan untuk cikgu kelas...kena jadi imam....dan kalau nak kena tibai pun...aku yang berpeluh kena dulu......

Antara banyak-banyak tugas yang paling leceh adalah jaga kelas time cikgu mesyuarat....peh...kena lak kelas aku tu ada samseng kampung dusun....diorang ni memang rebel..kerja nak memberontak semua arahan aku...tapi bila pegi kantin makan nasik sekali sambil sembang sungai mana nak lepak petang nanti.....memang cute...bila rebel tu...diorang saja nak tunjuk depan awek kat dalam kelas...dan kadang-kadang aku bagi can diorang menang....diorang seronok ok la....aku pun hepi gak....

Satu hari tu cikgu semua mesyuarat...aku ditugaskan jaga kelas aku...kelas 3 Melur...peh..nama kelas memang klasik...nak jaga kelas ni yang paling leceh kalau ada budak lari-lari...puas nak tenangkan diorang.....tapi aritu kelas aku tenang...dah tengah hari...budak2 semua dah habis tenaga time lari-lari waktu rehat tadi....

Di satu penjuru....kelihatan Siti Mariam tidur dengan tenang....lena yang sempurna sambil muka parking atas meja...dan ditutupi dengan tudung...memang tak nampak terus muka dia....satu penyamaran yang baik...Siti Mariam ni memang selekeh sket...tu dulu la....budak-budak la katakan.......kalau korang dia tgk arini..mak aii...macam model muka dia....dup dap jugak bila nampak sekali sekala kat kampung....okeh...abaikan....

Aku tgk jam...waktu mesyuarat antara cikgu-cikgu hampir tamat....jadi aku amik keputusan untuk kejutkan bebudak yang tidur.....setelah kejut budak-budak lain...aku sampai kat Siti Mariam....aku kejutkan dia dengan cara paling sopan.....bila cara sopan tak jalan...aku kuis-kuis dia dengan pembaris....tu pun x jalan jugak.....aku tolak-tolak dia dengan pembaris lagi...kuat sikit dari tadi....dia tersedar...dan dia angkat muka dia slow-slow...

Kelihatan hingus bewarna hijau meleleh-leleh dengan banyak di hidungnya....air liur basi penuh di atas meja...matanya separuh terbuka menandakan beliau sangat mengantuk....















Aku berdiri tanpa dapat berkata-kata....kaki aku krem.....

Aku nak jumpa Mariam lah balik minggu ni...

Gangguan Seksual Pertama Saya

Lokasi: Bilik darjah sekolah rendah...
Tahun: 1992 rasanya...
Situasi: Tengah rilek-rilek...tup tup aku teringat cerita ni....

Kami duduk atas lantai beramai-ramai depan papan itam....cikgu mengajar apa ntah masa tu...kami semua memberi tumpuan penuh....best gak lepak-lepak atas lantai..sjuk sket....selalu atas kerusi ja...

Ada sorang budak perempuan ni....dia duduk sebelah aku masa tu....nama penuh dia aku rahsiakan...aku panggil dalam ni nama dia Angelina Jolie...dan diringkaskan lagi jadi Angel...amacam?...mantap tak?

Masa cikgu tengah mengajar tu...aku perasan angel sedang perhatikan aku penuh minat....aku tak hiraukan....biasa lah...pelajar hensem macam aku selalu dapat perhatian dari pelajar perempuan..

Tiba-tiba jantung aku rasa lain macam....tapi aku buat-buat cool....cikgu masih mengajar di hadapan....aku masih memberikan tumpuan penuh....fokus beb..fokus...tengah sibuk aku fokus kat papan hitam tu...tiba-tiba...

CUP!!!

Angel tadi cium pipi aku dengan pantas tanpa disedari sesiapa.....aku tercengang.......























Susah betul jadi pelajar hensem nih.....

Mari pulang ke kampung

Malam ni aku balik...besok adik aku konvo kat Perlis....kalau sesapa jumpa aku kat pudu...tegur-tegur la aku...ha ha ha....kalau korang kenal lah... =p

Macam biasa...balik nanti aku sambung siri "Apa aku jumpa bila balik kampung".

Berjumpa lagi minggu depan.

Ta Ta
(^_-)

Wednesday, April 8, 2009

Kriss Evo 3

Semalam aku balik keja agak lewat.....aku turun dari kereta....kunci semua pintu secara manual....dan mula melangkah ke rumah sewa aku di seberang jalan.....bila sampai depan pintu rumah tiba-tiba aku terpandang ke arah Kriss Evo aku yang tersadai depan rumah.....

"Dah lama aku tak hidupkan motor aku nih...." ujar hati mulus aku...

Aku menghampiri Kriss Evo...ambil kunci dari dalam beg dan terus 'on' sistem kompleks yang terdapat di dalam Kriss Evo aku.....lampu hijau pada meter menyala...menandakan motor aku sihat....aku panjat atas motor aku....dan beberapa kali tendang starter...terus Kriss Evo hidup.....

Peh...dah tak start dekat sebulan...tapi sekali dua tendang ja terus idup...aku memang kagum dengan prestasi Kriss Evo aku....langsung tak banyak kerenah....weekend ni aku plan nak servis dia cukup-cukup...nak blanja dia minum minyak pelincir paling mahal....nak kalungkan dia rantai yang cantik-cantik....nak tukar brek....nak tukar cover baru...pasang cermin baru.....aku berangan-angan sambil memandang ke arah Kriss Evo aku.....

"Jamil....ko jgn kacau aku tido boleh tak?...Pegi main jauh-jauh.." ujar Kriss Evo kepada aku dengan gaya suara paling gampang....

Hati Waja: "Jamil...aku rasa dia merajuk ngan ko dulu tu tak abeh lagi la.."
















Neurotransmitter aku mula runsing memikirkan kaedah terbaik untuk pujuk Kriss Evo....

Tuesday, April 7, 2009

Doa orang yang teraniaya selalunya mudah makbul kan?

Lokasi: Sungai Masjid
Tahun: 1994 darjah 4..

Petang tu aku dan membe aku plan nak pegi mancing.....membe aku tu nama dia subhi..tapi aku panggil dia dengan nama 'bok'.Napa aku panggil dia camtu?....ntah...mula kenal dia dah ada nama camtu....

Masa tengah setting joran yang berupa batang bertam dan tali nilon bodoh kat rumah aku....aku dan bok mula sembang-sembang...tetiba adik bongsu aku (aku ngan dia kuat gaduh kecik-kecik dlu) pun datang menyibuk kat sebelah....dia nak ikut...aku tak bagi...ye aa...kecik lagi..mana buleh ikut..baru masuk tadika ada hati nak join orang yang dah bersunat....

Disebabkan dia selalu sakitkan ati aku...aku pun plan nak balas balik...aku balas rilek-rilek ja..manada belasah-belasah..aku jenis bagi dia makan ati ja...haaha....

"Peh....mancing nanti dapat ikan 'bujuk'...kita bakar tepi sungai eh..."
"best gak tu....dapat ikan tilam ka....ikan leh ka....sedap tu...."

Adik aku mula resah...dia meraung nak ikut tapi mak aku tak bagi...
aku gembira....aku racun lagi sedas...

"Makan ikan sakan la kita petang ni....hahahhaa...." aku gelak sakan.....adik aku meraung lagi..

Kami berdua berangkat ke sungai....da smpai sungai kami cari cacing....pastu apa lagi...memancing lah...takkan nak main ping pong kot......

kami memancing dengan penuh harapan......

















Setelah beberapa jam.....sekor ikan pun tak dapat......
Aku syak adik aku yang teraniaya sedang berdoa kat rumah.....

Monday, April 6, 2009

Weekend yang membuatkan perut aku bahagia...

Aku: "Gambar..aku tak ada masa lah nak karang cerita...
ko tolong ceritakan kat diorang apa yang aku
makan ujung minggu bebaru ni...boleh?"

Gambar:"Okeh Jamil...ko buat je ke ja ko..biar aku
ceritakan kat diorang semua..."

Aku:"Tengkiu ahhh gambar!!..ko memang ensem!"

Gambar:"Ko pun ensem gak Jamil...ha ha ha"





Hati Waja: "Gay..!"




Kepingan daging lembu yang enak..


Raspberry Cheesecake...oyeh bebeh..oyehh...


Asam Podeh akak aku masak...


Laksa akak aku.....kuah pekat..aku suka.. =}


Resipi sejak dari sekolah rendah...laksa campur keropok nih...
memang tak pernah gagal buat aku meleleh air liur...


Ikan Paus Masak Steam....bukan stim yang tu tau..auwww...


Sabak.....


Udeng deng deng deng.....


Aku suka daging bakar.....


Sos tu sedap beb...


Rojak ni bleh tahan....

Hai Semua !


Award dari HANIE TQ weh.. =}

Aku tgh sibuk...petang nanti bila aku dah tak bz sangat....aku post cerita baru...


ta ta

Friday, April 3, 2009

Agak-agak korang kan...kalau aku kuar jalan-jalan pakai baju ni perompak bernafsu tak nak kacau?






Dekat 9 tahun da baju ni....

Hati waja: "Abes tu Jamil...kalau perompak tu gay?...dia tgk baju koyak-koyak ni.....tak ke dia bernafsu nanti?..."

"Ko boleh diam tak?"

Hati waja: "Ok ok....sori bai.....sori......."

Besar-besar camni mana bleh buat lagi dah...dulu-dulu boleh la..

Lokasi: Depan Rumah
Tahun: 1990 ... darjah 1

Petang tu aku berlumba dengan abg aku....aku naik beskal..
abg aku lak naik motor kapcai dengan adik aku...kami mula
depan rumah sampai ke jalan besar dan patah balik semula
ke rumah...

Abang sulung aku lak dalam perjalanan dari KL..dijangkakan
akan sampai tak lama lagi....jadi untuk isi masa lapang itu
le aktiviti yang aku dan abg aku buat petang tu...dalam
kepala aku mesti abg sulung aku beli macam-macam...gula-gula
dari KL..kereta kontrol ka...tak pun bawak balik adik pompuan
membe dia ke....peh...da lama betul abg sulung aku x balik kampung...

Tengah sedap berlumba...abg ngan adik aku buat dajal...diorang
pecut laju-laju pastu buat-buat nak langgar aku...aku yang
tengah terkejut besar masa tu brek secara mengejut....dan
kami hampir berlanggar...abg dan adik aku gelak gila babi
punya kat aku......aku yang tensen masa tu membuat keputusan
yang drastik untuk melepaskan perasaan....iaitu.....aku menangis..

Aku masuk ke dalam rumah sambil menangis...dan terus baring
dalam bilik.....tiba-tiba aku terlelap...

Aku tersedar bila ada orang usap-usap kepala aku...aku buka
mata sket...tgk-tgk abg sulung aku da sampai rupanya..dia sedang
usap kepala aku...sambil tu aku dengar mak aku melaporkan kepada
abang aku apa yang terjadi petang tadi....

Aku yang bersemangat gila nak bangun sambil lompat-lompat
tadi terus buat-buat tak sedarkan diri sambil berusaha mengeluarkan
air mata ...biar nampak dramatik sket.....













Lakonan aku memang selalu menjadi.....

Thursday, April 2, 2009

Rambut kena potong jugak....gila apa simpan panjang-panjang,aku bukan perempuan.

Mggu lepas aku pegi kedai gunting rambut peberet aku....kat situ ada 3 orang tukang gunting...nampak ja aku datang...diorang tu dah tau apa fesyen rambut aku nak buat...dan siapa yang patut gunting rambut aku....

Tiap kali datang..sorang ni ja yang akan gunting rambut aku....masa mula-mula datang dulu aku try semua...last-last aku pilih sorang mapley ni..sebab dia paling pro....masa aku datang tu aku sorang ja pelanggan.....

Aku biarkan dia gunting rambut aku...pada masa yang sama aku layan majalah yang banyak kat depan aku...komik pun ada....aku tak tgk cermin..

Sedar-sedar mapley tu cakap dah siap.....aku pun letak komik dan tgk muka aku kat cermin....mata aku terbeliak.....jantung aku debar-debar.....paru-paru mula buat-buat semput......













Aku nampak Tom Cruise dalam cermin......tak lama kemudian aku mula sedar yang muka dalam cermin tu muka aku.....


Keadaan kembali normal........

Pelapik Kaki Ketika Berjalan

Lokasi: Asrama Sek Men
Tahun: 1999 form 3

Lepas isya' berjemaah kat surau....semua budak-budak bergegas turun...ye la...lepas isya' kena study....bila study kena le tukar baju....amik buku....tak bleh lewat-lewat.....nanti kalau cikgu bidi tetiba rasa nak buat rondaan..sapa yang lewat memang sakit la......

Tapi aku tetap tenang...tetap cool dalam surau...biarkan diorang kuar dulu....

Surau asrama aku agak jauh dari blok kediaman...dan kami berkongsi surau tu lelaki dan perempuan......dan jalan ke blok kediaman pun berkongsi dengan perempuan gak.....tu yang pelajar semua cepat-cepat balik dorm...sebab jalan akan sesak.....dan perjalanan akan jadi lambat bila ada pelajar gedik akan buat-buat malu bila terjumpa pelajar pujaan mereka kt tengah jalan..

Hati waja: "Jamil....pekena la solat sunat 2 rakaat dulu.....peh tu baru kuar....."

Dah siap semua....surau agak lengang..tinggal imam dan ajk surau ja tengah lipat sejadah....aku pun kuar dari surau...bila kuar dari surau.....aku tergamam......

Selipar bodoh aku dah hilang.....buruk punya selipar pun orang tibai?....yang ada depan aku time tu sebelah kasut sekolah buruk hitam dan sebelah selipar jepun yang dah kena potong.....takkan aku nak pau kasut imam ngan ajk surau kot....kang tuhan bagi bala sakit aku nanti....

Hati waja:"Alah Jamil...bebudak semua dah blah....apa ko nak segan...pakai je..da sampai bilik nanti kita cari...." pujuk hati aku...

Aku pun sarung kasut dan selipar tadi....peh...dah nampak macam celaka....macam badut pun ada....kalau ada budak pompuan nampak mau histeria diorang gelak...dah le kasut buruk...berlubang lak tu.....nasib baik muka aku hensem...buleh cover sket.....aku pun terus balik ke dorm....elok ja nak lintas pintu surau pompuan...tiba-tiba sekumpulan budak pompuan kuar....dan mereka adalah geng-geng muka cantik dan idaman ramai....

Aku nak undur bagi diorang jalan dulu...tapi dah terlambat....mereka dah ada kat blakang aku....dan aku terpaksa jalan jugak.....nak lari tak boleh...sebab keadaan kasut dah tahap gampang....masa aku jalan tu aku dah rasa macam orang OKU...jalan pun dah tak betul...terhencot-hencot....cover kasut nak tercabut.....

Pada masa yang sama..aku dapat dengar gelakan nakal dari belakang....dan juga bunyi kutukan terhadap kasut yang aku pakai.....dan cara aku berjalan.....nak menyamar jadi pokok kat tepi jalan pun dah tak sempat dah....tahan je lah....






"Sreetttt....."
"Sreetttt....."
"Sreetttt....."bunyi kasut....


Hati waja diam.....aku pun diam......masing-masing tgh tahan marah......














Ahhhhh........aku nak letak 'mangga' lah kat selipar aku pasni...

Wednesday, April 1, 2009

Aku sangat rindukan dia...








Ahhh...kena balik kampung cepat-cepat...

ha ha ha ha ha





update: ni anak buah aku la....ada ke dikatanya anak aku...ish ishhh...