Sunday, November 30, 2008

Hapacrita TIME MACHINE 9 - Joe Doyan

Lokasi: Sebuah kompeni jepun..
Masa : Lepas jumaat..setahun lepas..

Dialog yang aku ingat.

Joe Doyan (Turki) : "Okey...tell me, what does PHP stand for....."
(sebut dengan slang turki + eropah + buatan sendiri + muka serius gila bab* = gila ngilu nak dengar)

tiba-tiba aku terlupa PHP tu singkatan daripada apa...
sial ahh...dah bertahun aku buat menda ni..time kritikal camni leh lak lupa...


cibaikia....



Aku :"Sorry...i don't know...." tuturku ringkas...muka maintain kompiden..

dia ushar aku.....

...............

..............

..............


Joe Doyan : "me too!......HAHAHAHA...!! that's why i'm asking you.. HAHAHAAAHA!!."

kami sama2 gelak....

perbualan seterusnya membolehkan beliau mengorek2 dan menguji ilmu pengaturcaraan aku...dan perbualan itu juga menyedarkan aku betapa si joe ni memang seorang yg loyar buruk orangnya...


.....................................
....................................
..............................
.........................
..................
.............


Pagi isnin..Joe Doyan dengan ramah memperkenalkan aku kepada staffnya yang lain....

"Welcome...this is your team.." ucapnya dengan tersengih-sengih...

oh ya...x silap aku si joe ni dah 50thn kot umurnya...

idup lagi ke ntah beliau skrg nih..jgn dia jumpa blog ni sudah....

ahhhh....dia bukan pandai bm pun...

p/s: Aku dgr nama Joe Doyan ja..aku akan terus teringat durian secara automatik..entah kenapa..

Menyesal aku tgk....

Kul 6.30 aku bgun....


dah siap semua yang wajib....aku lepak depan laptop..main tenet,..housemate aku tiba-tiba balik dari sarapan......dia terus buka channel astro....


channel bertukar-tukar...macam2 channel dia buka...akhirnya dia berenti kat diari AF..diari zaman2 mawi dlu....


tiba2 ada babak di mana mereka mengarang surat dan menyampaikan ucapan kepada bapa2 mereka sempena hari bapa...


ada satu adengan...di mana yazer...yazer?...ha'ah..yazer kot x silap aku....nampak menangis2 masa tulis surat......bulu tengkuk dan bulu peha aku mula meremang bila tgk dia kesat2 mata masa tulis surat..


kemudian sampai masa yazer bg ucapan.....dia bagi ucapan dengan penuh emosional...


di akhir ucapan....dia laung kuat-kuat...


ROCK STEADYYY!!!!


rock lu.....menangis sana-sini....


macam barua.

Friday, November 28, 2008

TAGGED???

Aku tak tahu mamat mana yang mulakan menda alah ni semua....tapi disebabkan aku cool...aku cuba layan benda ni...

kepada norsaritanaini (gila susah nak taip nama ko..aku harap sapa akad nikah nama ko nanti tak terbelit lidah..)....lain kali jgn tag aku tau....ai tak rela youuu!!....auww....

kadir..hentikan gaya bapuk ko skrg.....
(mcm biasa..aku gelarkan diri aku kadir kali ni....)


mari kita melihat apakah soklannya...

===
bayangkan aku tgh membaca soklan===



WOOOOOOWWW!!! wadafruitt!!



Panjang ahhh soklan..x larat aku....aku jawab 3 soklan dah la eh.... ada keja ni...


Who was the last girl you talked to?
~***~ aku pemalu...aku x suka berbual dengan perempuan yang tak dikenali...KAH KAH KAH.. ~***~

Who was the last guy you talked to?
~***~ Bangla potong rumput : "potong abes aaa blakang ni...15 rengget sudah..." ~***~

How do you handle stress?
~***~ letak kat handle kriss evo ~***~



Sori nor..panjang sangat ahhhh.......kira jawab le ni kan?..lain kali aku jawab lagi.....


PHEWWW....

WAHHH!! 1

Wahhhh!!..besok cuti!! <- baru sedar.

Kudapan Si Musafir Hina

Hari jumaat ni..sepatutnya aku dengan riang dapat menjamah KEBAB BIRI-BIRI yang aku tggu selama seminggu untuk mendapatkannya.....tapi disebabkan ada hal arini..aku terpaksa keluar jauh dari opis.....jadi..untuk memujuk hati waja aku.....aku pun terpaksa.......








Ahhhhh...syurga dunia.....tgh lapar memang best kalau dapat gigit benda ni.....

time ni kalau ada pompuan bogel sebelah aku pun aku sepak2 ja....sedap wehh!!

BON APPETIT

SHAKE IT BON! BON! SHAKE IT BON! BON!...YEAHH!!!...

Thursday, November 27, 2008

Suntikan Keceriaan

Sekali-sekala dapat tgk aksi bodoh macam ni boleh membuatkan meter keceriaan aku mencanak naik....korang tgk la 3 video pendek ni...memang x bleh bla....








Apa boleh buat?....nak tahan gelak memang x bleh dah....

Awang Spanar


Bebaru ni tv ada tayang cita awang spanar...

Kalo korang ingat...ada babak di mana sorang budak diculik kan?..dan keluarga budak tersebut diminta untuk memberikan wang tebusan.....jadi..aku nak ceritakan bagaimana situasi aku bila mendengar dialog pada babak yang aku anggap paling gampang skali dalam cerita ni...

saksikan....

Lokasi: balai polis..
Individu terlibat : Polis,meja polis,Ibu dan bapa budak yang kena culik.

Dialog (lebih kurang begini la bunyinya)

Polis :
"Jadi..apakah pesanan terakhir penculik tersebut? "

dalam hati aku... "mesti dia nak kata penculik tu akan bunuh anak dia kalau tak bagi duit"...

tapi.....

Ibu dan bapa budak yang kena culik : " Penculik tersebut cakap..kalau kami tak bagi wang tebusan..DIA AKAN CULIK KAMI BERDUA..."


Terus aku berdekah-dekah...berguling-guling...

p/s: kalau culik bapak ngan mak budak tu..nak mintak duit tebusan kat sapa?..nenek diorang?.

Wednesday, November 26, 2008

Memori 1988 - 1996







Aku rasa NOH hujan tgk mospeada gak..sebab tu dia nyanyi lagu LONELY SOLDIER BOY..haha...

Benda benda macam ni la yang membuka minat aku kepada sains...teknologi dan angkasa lepas masa aku kat tadika dulu.....sapa kata katun x leh mendidik?..kurangkan tgk AF ye adik-adik...

Benda-benda Jahat Dari Langit

Lokasi : depan asrama sekolah
Tahun : 1999 @ 2000


Subuh yang hening....aku duduk depan surau..mata mengantuk..keadaan mamai....

aritu aku agak awal...budak2 lain masih mandi lagi..subuh belum masuk....memang sejuk sungguh...

aku layan feel sorang2 depan surau...termenung...tgk tebing..tgk asrama pompuan..leh nampak student pompuan terkedek-kedek jalan ke bilik air...heheeee....macam itik..

aku fokus ke rumput...tgk ada embun...fokus ke pokok bunga...bunga x da..sebab kena cantas..busan..

sambung termenung....

tiba-tiba aku terdengar bunyi dari tingkat 3 asrama...




" KHHHAAAAIIIIIITTTTTTT.........TUUUIIHHHHHHH!!..."


(aku tahu tingkat 3 sebab aku kenal tuannya...memang dia pagi2 buat camni...)


Suasana bening....hening.....sunyi.....



"KLEPEK!!!!!"

Aku rasa sakit....rasa panas atas kepala aku...rasa melekit.....aku sentuh..raba2......
mata aku terbeliak..badan terus jadi segar bugar...berterabur aku terkam ke kolah mandi...cuci kahak atas kepala...



celaka shuhair wajdi...nak ludah tgk la port sama....




p/s:Tadi aku baca [ post ni.]..tetiba aku ingat peristiwa ngeri nih...

wah..kamu sudah besar..



Kucing Betina Jiran yang sangat nakal dan peramah... pantang tgk aku mesti nak gigit...taktik serangan yang paling beliau suka buat ialah....

Bersembunyi di sebalik pokok aloe vera bila dia perasan aku keluar kat pintu belakang ....dia buat2 macam nampak musuh......goyang-goyangkan ekor....pastu terus terkam aku...aku pun cuba untuk amik ati beliau...aku buat aksi terkejut..sambil lari-lari tak bagi dia tangkap aku...bila dia dapat tangkap..dia akan gigit2 aku..tapi dia tak gigit kuat..sekadar gigit2 manja...dia sekadar bermain...cuba kamu semua tgk jarinya dalam gambar...langsung dia tak keluarkan kuku kan?.....

dan mungkinkah aku ini barang permainannya...???

aksi ini agak berkesan untuk menghilangkan penat dan tensen bekerja....

sudah semakin besar kamu ya......


p/s: aku terkejut bila terjumpa kucing ni wikend lepas...dah bertambah besar....harap beliau tak jadi rimau...susah aku nak sidai baju nanti.

Maybebank

Semalam dalam jam 6.45 petang....time bank da ttup....aku ke maybank..aku nak masukkan duit kat maybank cash deposit..tak banyak..dalam rm50 ja..

jadi aku pun pergi la ke maybank yang satu nih....agak besar...

bila aku masuk..orang tak ramai...3 mesin deposit dibuka..aku pun tggu giliran..di depan aku ada 2 orang...aku tgk brader depan tu tengah gigih menekan2 butang kat mesin tu...belakang brader tu plak ada sorang pakcik yang sangat tenang mukanya...mungkin hasil dari ibadat yang sempurna dan cukup...

tiba-tiba brader depan tu pusing ke blakang..dengan tersengih-sengih dia cakap dia ingat mesin deposit tu mesin atm..dan dia pun blah ke mesin ATM kat sebelah...

"WOW!.." ujarku...

Kemudian sampai turn pakcik depan aku tadi..dia cuba masukkan duit...tapi mesin tu macam cari pasal sket..masuk duit dia reject..masuk duit..dia reject..puas pakcik depan aku tu cuba masukkan..hatta menggunakan duit yang keras dan baru (yg aku nampak la..) pun dia reject...akhirnya...berjaya jugak pakcik tu masukkan duit..dia pergi..

sekarang...giliran aku..aku pun masukkan no akaun...dan masukkan duit dalam mesin...

tetiba..mesin tu reject duit aku....

"WOW!"...ujarku...

aku cuba lagi....dalam 4 kali aku cuba...

akhirnya utk kali ke empat ...elok ja aku masukkan duit aku..dia terus tutup tempat masuk duit tu...dan tiba-tiba kat skrin mesin tu paparkan "OUT OF SERVICE".

"WOWW!!..." ujarku lagi..

semua orang yang berbaris kat blakang aku terus bergerak ke barisan sebelah....dan mereka semua memandang aku....dan aku pun pandang mereka balik....





situasi sunyi...





pintu depan dah tutup..pak guard pun x da..petugas pun x da..tak kan aku nak kopek mesin tu sebab rm50...tapi tak kan aku nak tinggalkan camtu ja...??

pastu ada amoi ni datang suruh aku call kat no kecemasan bank yg dia bagi..aku try..abes kdit aku...tq amoi..ko mmg cun...nanti kalau terjumpa aku lagi jgn lupa bg salam..

time tu dah hilang cool...dah hilang macho...1st time jadi camni...x penahnya aku kena camni...

cibaikia...


============15 menet pas tu===========

petugas :"encik isi form ni ye..besok kami akan bank in kan semula..."
aku:"ok..terima kasih ye kak..".


tak sia-sia aku keliling bangunan bank tu..

nasib baik terjumpa pintu belakang...


GILA CUAK!

p/s: aku x da akaun maybank.

Monday, November 24, 2008

Bujang Senang

Ahh..lapar plak..nak makan roti canai ahh...

Check poket kiri..ada rm2...check poket kanan..ada rm1....

buka wallet..ada rm5...

Waahhh..ada 8 hengget....kayanya aku..bleh makan roti canai dengan riang....

Graf Usia 2


Tadi..aku cuba untuk memberikan komen kat sebuah blog...seperti biasa,aku kena masukkan 'pengesahan perkataan'.....dan aku sangat risau bila menda-menda camni terjadi....



Nampak apa yang aku isi dalam 'field' tu?

-Aku risau-

Aku sangat pasti...sekali lagi graf usia aku sedang menunjukkan kesannya.

Sunday, November 23, 2008

Dialog Masyarakat Marhain 1

Lokasi : Stesen Bandar Tasik Selatan.
Situasi : Hari yang ja'ong (mendung...kelam..suram..)

Aku dengan gaya agak macho...berdiri tggu tren..melayan lolongan lagu yang menarik dari hp walkman aku...

tiba-tiba ada 3 orang perempuan india yang aku sangat pasti lahir di malaysia bertanyakan aku satu soklan...


Mereka :"Excuse me...bla bla bla bla bla..??" tanya mereka dalam lenggok english...

Aku :'Ambil je tren ke sentul timur" jawabku ringkas...

Mereka :"OOoo....amik tren ke sentul ya?..terima kasih.."

Aku : "Sama-sama.... "...sambil senyum...


ahhh.....aku bukan kat amerika nak cakap omputih... MENGADA!

p/s: Mungkin mereka sangka aku ni Orlando Bloom...sorry ladies...

Friday, November 21, 2008

= TEWAS =

pas jumaat td...aku macam biasa..pegi makan cendol uncle ravi (bukan nama sebenar)...

dah setel semua...on da way ke kriss evo..mata aku nampak sbuah gerai baru...jual kebab..


kebab kambing biri2....

"macam sedap"...ujar hati wajaku...

aku pun cuba try test..beli satu.....

"brapa kak?"

"rm 4.."


aku amik....bawak balik opis...

sampai kat opis..aku buka kebab tu..amik sos cili LIFE dalam peti ais...letak lebih sket..baru mengancam...

Aku pun suap ke dalam mulut aku...

masuk ja dalam mulut..aku kunyah....

kemudian aku terdiam....mata terkebil2...

kemudian mulut dan hati aku terus sumpah seranah......mengomel sorang2 sambil suap kebab...

sedar tak sedar aku dah ada atas motor...nak pegi kedai jual kebab tadi..nak beli lagi satu..





bersepah...tapi sedap...

HIDUP BIAR SEDAP...!!


p/s:Uncle Ravi bakal kehilangan sorang cust...

Thursday, November 20, 2008

Pengalaman Menunggang Keretapi 1



Mggu lepas aku balik kampung...naik ketapi...bukan selalu aku naik ketapi..

dalam tiket dengan cemerlang ja cakap masa dijangka sampai 6.30 pagi.......





Tapi pukul 7.20 masih melilau kat butterworth....



JPJ

Ingat lagi saman aku yang lepas???...ok..hari ini aku berniat nak bayar...so..aku pun mewikimapia peta malaysia utk mencari lokasi JPJ terdekat.

Akhirnya aku terjumpa..nun jauh di PJ...dekat dengan stesen putra taman jaya [ lihat sini ] .

Setelah drive lebih kurang dalam kesesakan lalulintas 'federal highway' yang tak pernah lengang waktu siang..dengan hujannya..dengan kelam kelibutnya...aku pun cilok masuk ke pj tuh...sesak jangan cakap la...memang macam hari kiamat....kereta penuh......

berpeluh jugak nak sampai walaupun air cond keta sejuk...

bila dah sampai..aku pun terus beratur dekat kaunter yang nak bayar saman....masa sampai turn aku...ada pertukaran...ada akak ni amik alih...dia pun duduk dekat kaunter tu..sambil ushar aku yang sedang berbaris...

bila da sampai kat kaunter...aku pun hulur saman aku tadi.....

akak tadi pun tgk saman tu...pastu dia tgk muka aku......

aku lak tgk muka akak tadi..pastu tgk surat saman yang aku hulur kat kaunter tu....

suasana sunyi....


"INI SAMAN POLIS LA DIKKKK!!..."

Laung akak tu agak kuat...

Aku terus blah dari kaunter JPJ tu....tanpa melihat 'pembayar' saman yang lain....

GILA LOOOOOSER....!!!

Fragile...handle with care..


Mesin fotostat pun boleh rosak..ini kan pulak hati aku....
hati aku bukannya dibuat dari kaca kalis peluru...





PRANGGGGGG!!!!....


Ahhh..busann ahh sedih-sedih....

Hati waja : " Ye ahhh padil....apahal ko sedih2...cheer up la baii...pegi mampos la semua masalah ko...jom kita enjoy idup neh...." (aku namakan diri aku dengan nama padil kali ni..)

Hati waja cuba memujuk aku....

Aku : "ORAAAIIIITTTT...!!"

Tuesday, November 18, 2008

Kejutan Budaya...

"Apahal tangki aku penuh arini??...aku rasa aku isi rm5 ja tadi...bangla tu buat salah ka?? ..."


ngomelku ketika sedang bergerak dengan kriss evo pada kelajuan 285.3 km/j atas highway sambil mengushar meter tangki minyak pagi tadi tanpa sedar harga minyak da turun...

Monday, November 17, 2008

Berkhatan

Sekarang da cuti masuk musim cuti sekolah..

sebut cuti sekolah ni..aku teringat menda yang terjadi sekali ja dalam idup aku..dan menda ni tak akan ulang-ulang lagi....


berkhatan...


menda ni terjadi ketika aku darjah 2...nak masuk darjah 3...kira-kira dalam ujung tahun 1992....

besoknya aku kena ke hospital...jadi aku pun kena tido awal pada malamnya.....maka aku pun tido dengan cermat dan tertib sambil berdebar gila babas.....gila ko..mau aku tak berdebar....

setelah berusaha tidur..akhirnya aku pun terlelap...dengan nyaman dan lena sekali....


"jailani...bangunnnn.....dah subuh niii!!,bangun mandi2...kang nak pegi hospital... " bunyi suara mak aku kejut pagi... (aku namakan diri aku dengan nama jailani dalam entry kali ni..)

aku pun bangun dengan mamai....pegi mandi...sejuk yarabbi..jangan cakap la...sampai terkacip-kacip gigi aku...kalau letak tebu terus ancur...bleh minum jus terus....

dah siap semua yang wajib..aku pun pegi hospital..naik keta ayah aku...dah sampai sana..aku tgk membe2 sekolah aku..kira-kira 7 orang dah berbaris kat pintu masuk..tggu turn..

tunggu punya la lama...aku dah cuak..ketar...pucat lesi...semua ada....last2 sampai turn aku...aku pun masuk le dalam bilik tu..malu toksah cakap..da le misi(nurse) tu cun...hantam sudah....

===============proses berlangsung dengan lancar=================

kemudian bila dah siap semua..aku pun keluar dari bilik tersebut...aku gembira..sebab aku dah jadi lelaki..aku dah tak takut lagi dah...aku dah bebas...hahaa....

aku jalan dengan megah ke kereta...kedua orang tua aku senyum tanda bangga kepada aku..adiorang tolong bukakan pintu..aku masuk dalam kereta..kemudian aku tgk hospital buat kali terakhir.....kereta dihidupkan...aku puas sebab semua dah setel.....dan aku akan bergerak pulang sebagai seorang dewasa yang ganteng!!...yeahhh!!


tetiba....



"JAILANIIII!!!...bangunnn!!..yarabbi....kejut dari tadi tak bangun2..!!! ..brapa kali nak kena kejut baru nak bangun haaa???!!!...mandi belum lagi...kang nanti nak pegi hospital lewat pulak!!"....jerit mak aku kepada aku...aku buka mata......pandangan kabur....dari jauh aku tgk jam dah 6.30..subuh da lama masuk......mak aku berdiri kat tepi aku....sambil pandang aku...aku terpinga-pinga..


ha??...aku lum pegi hospital lagi???????!!!!!!!!!


aku rasa nak pitam.....





Balik Kampung 2 part 2




Aku baru ja sudah makan....alhamdulillah...jadi..sebab aku kekenyangan..aku upload ja gambar..malas aku nak ngomel panjang2 tengah ari camni...jadi..jamu mata la ye...

Hulu sungai...da banyak berubah...dulu tak ada tebatan cam ni..
tapi air tetap sejuk..jernih..bagus2..


Hilir sungai...tempat aku memburu ikan masa sek rendah dlu...
crita lama...tapi aku rindu gila!


Motor 'baru' yg belum dibuang plastik....gila gigih! haha..


Kucing ala-ala parsi celup yang suka buat-buat cool...naik menyampah aku..


Aku sangat obses dengan api...obses?..obesiti?...


Kerak nasi kawah..sangat sedap dimakan dengan gula..kuah kari atau apa2 saja..nak buat ala2 sandwich pun bleh....

Lembu yang sedang dilapah kulit...diorang ni sangat pakar melapah..kejap ja da setel...sambil dipantau dari otai2..kiranya diorang ni generasi muda la..bakal pelapis masa depan orang kg aku...

Balik Kampung 2



Ujung mggu bebaru ni aku balik ke kampung kejap...jiran merangkap sepupu aku kahwin.


banyak benda yang aku jumpa...

kalau dalam siri 1 "Balik kampung" dulu aku jumpa pelangi dan nasi kerabu..kali ni aku jumpa menda lain plak..nak tgk?...jomm.. =)




ok..mula2 bila sampai..aku terjumpa budak comel sorang nih.....dia nampak aku..dia mula buat muka tak nak layan aku.....cess....sungguh kerek...jadi..aku pun mulakan serangan....

aku buat beberapa aksi spastik yang sesuai dengan usia beliau....

akhirnya.......




tersenyum jugak!!...



okeh.tetiba aku lapar plak..g makan jap...nanti2 la bila free aku sambung...


Thursday, November 13, 2008

Graf Usia

Aku mula dapat rasakan perubahan dalam badan aku sekarang.....aku mula merasakan beberapa prestasi aku sudah mula mencapai tahap maksimum...yang mana tak boleh meningkat naik lagi....

Aku mula rasakan neuron-neuron aku da mula malas buat kerja...ruangan sinaps aku mula melebar dengan jauh....neurotransmitter dah mula kaput....mula malas memancarkan impuls-impuls yang mengancam untuk ditangkap oleh neurotransmitter di dalam neuron di seberang sana....

Abaikan kalau korang tak faham..aku membebel berdasarkan fakta buku teks bio tingkatan lima yang masih berbaki dalam kepala aku...ntah betul ntah tidak..

Ini semua disebabkan kejadian pagi tadi....

Aku bersiap seperti biasa...kemudian aku tunggang kriss evo aku dengan penuh santai....jiwa tenang....hati cool....

Time atas highway..tiba-tiba kaki aku rasa sejuk....sejuk yang pelik sangat....tak pernah rasa sesejuk cam ni sebelum ni...

Time tu otak aku dah kaget..dia pun bagi arahan kat mata....

Otak: "Mata...ko ushar tgk apa jadi kat kaki tuh..sejuk semacam ja aku rasa ..."
Mata: "Okesss....."

Kemudian mata aku kelu....

Dengan sayu mata aku nampak kaki aku berkasut lusuh ...seluar terangkat sket sambil berkibar-kibar disebabkan angin yang kencang hasil dari kelajuan kriss evo aku.... kemudian mata aku nampak kaki aku yang gebu tanpa bulu yang tidak berstoking..sedang menggeletar kesejukan...


wadafruit...!!!!


Apa ke hal aku bleh lupa pakai stoking?

Malas ahh aku nak patah balik..

Sejuk kaki aku menahan angin sampai ke opis....

Aku pasti...graf usia aku sudah mula menunjukkan kesan.......

Wednesday, November 12, 2008

Meradang

AWAS: KANDUNGAN ADALAH 18SG...SILA KELUAR JIKA TAK NAK BACA.

Hari ni..bila aku buka ja utusan kat tenet ni...hati aku tiba-tiba panas...hati aku panas bukan sebab internet yang slow...tapi....disebabkan satu kes jenayah yang berlaku di ipoh....

Seorang ustaz (Pembantu Pegawai Istinbat, Jabatan Mufti Perak) yang bekerja sambilan kat stesen petronas telah mati ditetak oleh penjenayah.Penjenayah lahanat tersebut mintak duit kat beliau kat kaunter...tapi ustaz tu berkeras tak nak bagi....balasannya...penjenayah lahanat tu terus tetak...

aku x bleh bayang la bai....ustaz tuuu....kawan sekerja dia cakap...ustaz tu memang alim...jujur...

serius baii..dalam hal macam ni..aku memang x bleh blah....

rujukan : KLIK DI SINI

Al fatihah untuk ustaz yang bekerja keras untuk sara keluarga beliau....

Untuk penjenayah barua haram jadah tu.....korang tggu je la....tak lama...aku tak sabar nak tgk muka korang....sebab RM1000 korang sanggup membunuh...bahagi empat sorang dapat rm250...apa punya bodoh penjenayah lahanat ni?..kecik-kecik tak nak mampos..tua-tua bunuh orang...korang nak lari mana dengan rm1000 tu?..UGANDA?...

Kepada pihak polis..kalau dapat diorang ni...bagi 'layanan terbaik korang' dalam lokap @ penjara tu....

Aku tak suka doakan yang buruk2 untuk orang lain..tu bukan ajaran islam..tapi untuk lahanat 4 ekor ni...aku harap...aku berharap sangat.....organ korang kena penyakit misteri...mereput perlahan-lahan....dalam badan korang....

Allah maha adil...


Barua aaahhhhh penyamun lahanat.....


Hapacrita TIME MACHINE 8 - Edisi Fantasi

Lokasi : Rumah aku
Masa : 1am- 4 am (tahun 2000)


Masa ni aku dalam form4..masih jambu..jadi rebutan akak-akak di sekolah tapi tak pernah bercinta di sekolah..(rekod..aku ada 11 kakak angkat..nanti aku ceritakan)..

jadi masa balik rumah untuk bercuti memang aku seronok...perasaan balik rumah naik bas 'kompeni' yang macam nak meletup tu sangat mendamaikan....duduk asrama dalam tempoh 2 mggu memang boleh buat otak aku jadi caca marba...ye la..tgk perangai budak2 pelik ntah dari mana datangnya...jadi..balik rumah ni ibarat macam nak reset balik la otak aku..hehe...

pada suatu malam..aku tido dengan penuh ketenangan...bilik aku di tingkat 2 rumah aku..sebelah tangga....tido aku cukup tenang...tetiba aku mimpi aku sedang tarik sesuatu yang sangat berat...aku cuba untuk tarik jugak menda tu walaupun aku tak tahu apa yang aku tarik....tapi disebabkan menda tu mimpi..aku layan je la...

aku terus tarik..tapi menda tu tak jugak muncul2...aku da marah..tak puas hati..jadi aku pun terus tingkatkan daya tarikan aku...sambil aku tarik tu aku mula perasan..dari arah aku tarik tu..ada angin yang menderu datang....sejuk sungguh...aku rasa aku sedang tarik sesuatu yang besar..sebab terlalu berat dan berangin...

dan benda tersebut berbunyi....ya..berbunyi......bunyinya lebih kurang macam ni...'FIU' 'FIU' 'FIU'..

aku semakin yakin yang benda tersebut semakin hampir...memandangkan semua ni dalam alam mimpi..aku rasa aku sedang tarik kapal terbang berkipas......hoh...kiranya aku tengah jadi gagah le ni....macam arnold pakai spek itam...

tiba2 bunyi kipas semakin laju....semakin dekat...angin semakin kuat......"hah!..da nak sampai aku tarik"..getusku dalam mimpi..

secara tiba-tiba...mata aku terbuka...

aku tergamam....

aku terlopong.....

aku kehairanan....


Bila semua deria aku dah stabil..baru aku sedar....aku berdiri atas tangga..berpijama...sedang pegang kipas angin yang masih berpusing..kabel kipas angin aku tengok masih terlekat elok kat palam kat dinding dalam bilik aku....dan kipas menghala ke arah aku.....FIU FIU FIU...bunyinya mendayu-dayu....

aku rasa time tu..aku dah jadi bahan hiburan hiblis-hiblis laknatullah....

mesti time tu diorang tgh gelak kaw-kaw punya kat aku....

CILAKA!



Monday, November 10, 2008

Hapacrita TIME MACHINE 7 - Highway

Lokasi : Highway KL- Seremban


Aku dalam perjalanan dari kl ke .....err....dirahsiakan....

time sebelum sampai kat seremban...tiba2 semua kenderaan jadi slow....bas yang aku naik tadi bergerak dalam kelajuan cahaya sudah mula menyahpecut menjadi kelajuan siput sedut...aku syak ada eksiden kat depan sana..sebab mustahil la ada road block tengah2 highway....kan?..

setelah 20 menet rasanya bas aku tekedek-kedek atas highway tu...aku mula rasa bosan...

tetiba aku perasan..sebelah kiri aku..ada sebuah bas sekolah...bas rombongan aku rasa...semuanya budak2 sekolah rendah......muka diorang semua sangat memnbosankan...berkerut2....termenung.....tak 'heppening' langsung.tak 'heppening' adalah sifat yang tidak patut berada dalam sifat budak2 sekolah rendah.....pikirku sendirian...

oh ya..lupa plak..aku dduk single seat...so..sebelah kiri aku tingkap..

jadi...aku pun yang sememangnya busan....mula menjadi macam orang hilang akal...idea nakal aku mula datang... "aku nak kaco budak sekolah dalam bas tu"..ngomel aku sorang2...

kemudian...aku rapatkan muka aku kat tingkap......aku letakkan idung aku kat tingkap..dan tekapkan jadi macam idung b*b* (sila eja sendiri...aku x nak eja penuh...kang kena samak blog aku)....

perbuatanku menarik perhatian seorang pelajar perempuan dalam bas sekolah tersebut yang kebetulan tgk ke arah aku...mata dia bulat..muka dia tergamam....secara tiba2..dia gelak histeria dalam bas tu...last-last semua budak tgk ke tingkap...semuanya tgk ke arah aku..bas sekolah tersebut terus 'chaos' sebentar..budak2 berkerumun ke tingkap tgk aksi idung mancung aku yang dipenyek-penyek ke tingkap... (ada beberapa aksi yang tak patut aku tulis di sini..)

secara automatik..aku menjadi superstar sekejap..akhirnya..aku berjaya buang kebosanan budak-budak tersebut....hahaa...

bas masih tak bergerak-gerak...bila gerak pun masih slow gila..

pada masa yang sama...budak2 dalam bas tu mula cuba menghubungi aku...diorang buat isyarat tangan untuk 'berbual' dengan aku...masa tu aku hanya tumpu kat budak2 bas sebelah ja...orang2 dewasa dalam bas aku aku tak ambik tahu..mereka sangat mebosankan....walaupun dalam bas aku naik tu ada ramai hot chick..aku tak peduli...

tiba2 ...ada sorang dak pompuan dalam bas sekolah tu kuarkan buku..dia tulis dan letak dekat cermin..aku tak ada pen..tak ada kertas...jadi aku hanya bagi respon dengan tangan dan mimik muka saja....

tiba-tiba bas aku bergerak laju semula..muka budak2 tadi mula hampa..mereka tulis kat kertas mintak no phone aku...elok je aku abes baca permintaan mereka..bas aku dah masuk ke dalam kelajuan cahaya..bas budak sekolah tu masih berada dalam kelajuan bunyi...

bas aku tinggalkan mereka...

dari jauh..aku dapat lihat muka kecewa diorang semua...


Dimensi Luahan Pengetahuan Baru

Di sini..kepada beberapa kerat pembaca blog ni..aku nak buat pengumuman...aku baru baru ja buat satu lagi blog tadi..blog yang aku buat tu..lebih menjurus kepada perbincangan/penceritaan/pembentangan hal ehwal yang boleh dikatakan ilmiah dan dalam berbentuk serius...

aku menjangkakan banyak perkara yang aku sentuh dlam tu adalah berbentuk ilmu pengetahuan sains .. yang mana ianya mungkin agak radikal...agak tak masuk akal...

Disebabkan baru dihasilkan,isi kandungannya belum dimasukkan lagi..semuanya bermain-main di dalam kepala aku lagi..masih dalam bentuk mentah dan belum diolah dengan lebih mendalam lagi..nantikanlah..bila aku ada masa..aku akan upload nanti.....

kalau nak tgk blog baru aku ni..pergi je kat profail aku...ada link kat sana.....

Dengan ini...secara rasminya...aku memperkenalkan....terimalah....

(waktu ni...bunyi tepukan bergemuruh)

Kemurungan



WHYYYY SOOOO SERIIIIOOOUUSSSSSSSS?

Friday, November 7, 2008

Aku Sayang Kuala Lumpur


Tadi..ketika bergegas ke KWSP jalan raja laut...seperti biasa aku menggunakan skill mencilok yang aku belajar dari filem star wars....cilokan aku amat bergaya sekali sehingga membuat pesaingku yang cuba tunjuk terer akur dengan kehebatan aku...ye la..tengah cilok ada ke patut dia nak potong..gila ke hapa...jadi aku menggunakan kehebatan aku dengan penuh ketenangan...menghasilkan pemanduan agresif yang penuh dengan kelembutan (boleh bayangkan?..kalau tak..minda korang memang lemah..)....

setelah meninggalkan jalan ampang yang macam lahanat sibuknya...aku menyusuri bangunan kebanggaan aku....menara berkembar petronas....bak kata mahathir suatu ketika dlu apabila ditanya wartawan...lebih kurang begini la maksudnya...

wartawan : "macam mana nanti kalau ketinggian KLCC dikalahkan oleh bangunan lain?"
mantan PM : "Mereka ada 1 bangunan....kita ada dua. "


okeh...berbalik kepada situasi aku tadi..aku terjumpa satu menda yang menarik untuk dipersoalkan....dibincangkan...disembangkan...




Jam lebih kurang 3 petang...panas yang amat terik...dan aku terjumpa mamat ni berkayuh di tengah-tengah kl..dari cara pemakaian...beliau bukan berlatih untuk acara pecut dan sebagainya..lebih kepada riadah...

persoalan aku..sesuai ke berbasikal di tengah kl dengan cuaca yang lebih kurang dalam ketuhar?..

ini yang membuatkan aku mula respek dengan mamat ni...sungguh gigih beliau berkayuh.....

kalau cuaca kat kl ni sejuk sepanjang masa...memang aku pun nak berkayuh....

teringat cadangan sorang pemimpin politik kat utara...yang mengajak rakyat malaysia pegi bekerja dengan menaiki basikal.....

sampai opis..mau berbau peluh satu opis...haha..

bagi aku...kalau nak tgk orang berbasikal..senang je....penuhkan semua tempat dengan LRT...MRT..bla bla....bagi banyak stesen..masa tu...sapa nak pakai kereta lagi kan? balik kg boleh la naik kereta...kalau nak pegi keja..kayuh je beskal ke stesen..pastu jalan kaki lak..baru sehat......

nanti la..wawasan 2020 nanti boleh kot....

seronoknya jadi sehat....



Sentuhan Kecundang

"Jumaat pukul 10 pagi kena ada kat sana...meeting dgn client kul 10 pg.."

Itu le msg yang aku dapat dari projek manager aku bebaru ni....dia akan datang ngan bos aku,dan aku datang seorang....berasingan......


JUMAAT

Tenenenet....tenenet...macam biasa...hp aku jadi macam bini aku lak...mengejutkan aku dari tido...aku siapkan apa yang patut bila bangun......

dah mandi comel-comel.....aku ke depan almari baju.....pastu aku jerit kuat-kuat...

"TRANSFORM!!!!"

Terus aku bertukar menjadi seperti seorang bos besar.....berbaju kemeja tangan panjang..sluar itam...baju masuk dalam sluar..tapi pinggang yang hensem....rambut tersisir rapi........sungguh hensem...

turun ke bawah....aku jerit sekali lagi.....

"TRANSFORM!!!!!!"

Terus tersarung kasut itam aku.....maka lengkaplah transformasi aku arini...

Selalunya aku akan pakai jeans,tshirt dan kasut buruk aku ke opis ....pastu sampai kat opis baru aku sarungkan jaket rasmi opis aku a.k.a uniform opis aku.........dan amat jarang sekali aku nak berpakaian sebegini...maka..siapa yang berjumpa aku berpakaian macam ni..memang boleh tergolong dalam senarai orang yang bertuah.........okey..aku hentikan pengenalan diri aku sampai sini......kita bersambung cerita seterusnya....

seperti biasa...hari ini sangat cerah...aku terpaksa memakai cermin mata itam ....bila aku memakai cermin mata itam aku..secara automatik aku akan menjadi arnold dalam terminator..gagah perkasa dan tangkas di laluan trafik....

apabila sampai...jam baru 9.45..aku naik atas...tgkat 25......masuk tandas....kemaskan apa yang patut....dan masuk ke tempat client..daftar diri...kemudian aku dduk kat atas kerusi depan kaunter tuh.....

aku terus antar msg kpd projek manager aku....

"cepat sket....sy dah sampai dah....lambat betul...hahaha "

aku tersenyum....sebab aku sampai awal dari dia...hahaa...bos aku pun x nampak kelibat...tak apa...aku tunggu....

jam dah kul 10.20...aku dah gelisah..apahal tak datang2 lagi nih.....aku da was was..curiga..semua rasa ada.....

tengah melayan perasaan..tetiba ada sorang kakak nih kuar dari bilik.....dia kenal aku.....spontan dia tanya..

" eh...kenapa tak masuk bilik meeting?..diorang semua dah ada kat dalam..."

aku terlopong...terdiam....ternganga....aku pun bergegas ke dalam bilik meeting diorang....ketuk pintu...aku bukak ja..tgk semua pegawai dah ada kat dalam..bos aku pun ada....projek manager aku pun ada......

aku kelu...malu..bisu....aku jalan masuk dengan penuh tata-tertib dan tatabahasa.....amik seat...duduk slow-slow.....time tu tak pikir pa dah....tadi kerek sangat ngan projek manager aku....dah steady sket....

kemudian aku jerit....

"TRANSFORM!!!"

Serta merta aku bertukar menjadi carpelai yang comel..bersembunyi di sebalik kerusi dan kuih muih yang dihidangkan.....sambil ushar-ushar projek manager aku...








Thursday, November 6, 2008

Apa Lagi Nak Dikata




Sengih pun ada, nak marah pun ada.....hehe..layan sudahhh....

klik le gambar tu kalo korang nak tgk lagi jelas....

nyampah tau!

Wednesday, November 5, 2008

BUNKFACE

Aku tergerak hati dan usus untuk bercakap pasal kumpulan BUNKFACE nih...

mula2 aku dengar lagu SILLY LILY diorang...mati-mati aku ingat band dari luar malaysia (bukan indon)....sebutan diorang...lagu..memang best...(ni le masalahnya aku..best je mesti pikir bukan malaysia...sighh...)......TUP2 rupanya anak2 melayu...


jadi dengan itu...serta merta aku respek band nih...aku respek bukan sebab diorang nyanyi cemerlang macam mat salleh...tapi sebab cara band dan muzik serta konsep yang dibawa sangat menarik bagi aku....

jadi,kepada yang nak mendengar 2 lagu diorang yang bagi aku memang sedap (aku buka hari2 dalam hp walkman aku sambil tunggang kriss evo aku)....kalau nak dengar..KLIK link di bawah ye...

1. SITUASI - BUNKFACE........[KLIK SINI BAIII..]
2.SILLY LILY - BUNKFACE...[KLIK SINI BAIII..]

dengar dan layan...x yah susah2 nak cakap diorang sama cam sum41 la..blink 182 la...apa la..rilek sudah...dah genre diorang camtu..

sama le cam zaman search..wings....ngan

Kalau berani...tgk la menda ni....



KLik je gambar ni kalau nak tahu lebih lanjut.....sangat menarik...cubalah! =)

Tuesday, November 4, 2008

Apa aku makan sabtu lepas?

Bertempat di food court CM...tingkat 2...sangat sedap..dangingnya besar..sos dia best.....aku paling suka sayur yang dia letak..sangat segar dan lembut...... warna pun menarik...







semua ni hanya rm 14.90..sangat berbaloi..wahhh..nak pegi lagi ahhh...!!1


Kisah Kasut Aku







Sebut pasal kasut..aku ada kasut reebok jenis hapa aku tak tahu....aku mai rembat kat sebuah bundle kat batu pahat dalam tahun hujung 2005 @ awal 2006 tak silap aku...masa tu aku tgh praktikal kat sana....aku main rembat sebab ingat nak pakai dlam 4-6 bulan je sebelum beli yang baru....

haa..amik ko...da nak masuk 2009 aku pakai lagi kasut nih....memang sedap..tip top..x da masalah...sampai nak tercabut tapak dia,aku pegi antar jahit kat tukang kasut depan CM..ye la..kasut ni le aku redah time ujan..time panas terik....time ribut..time cool...time gempa bumi(aku tipu).......panjang kata...memang serba boleh ahh....kalau masuk rancangan MAN vs WILD pun leh tahan kasut nih aku rasa...korang tahu apa itu MAN vs WILD?...pandai2 la google k?..kat astro tiap2 ari tayang....dan aku suka tgk...

jodoh aku memang panjang dengan kasut nih...tapi..aku da mula rasa nak tukar kasut baru...bebaru ni aku ada ushar kasut camel.... he he he.......sangat menarik.....

dan..aku sedang mengushar kasut lain jugak....arap2 prestasinya sama macam kasut reebok aku yang dari mana asal-usulnya aku pun x tau..hehe..

Balik Kampung


Apa aku jumpa bila balik kampung???





-Beliau tak pernah gagal buat aku tersenyum..anak buah aku yang comel -



-DAN seekor kucing sengal yang hyperaktif....dia sayang kasut aku...
selalu tido atas kasut buruk aku...haihhhh..... -

banyak lagi aku jumpa...nanti aku post lagi ye.... semestinya kedua orang tua aku....hehe...