Saturday, August 22, 2009

Pengalaman pertama saya mengerjakan ibadat sahur pagi tadi..

Terjaga jam 4.53 pagi.Agak menggelupur sebab salah tengok jam.Ingatkan dah 5.53 pagi.Kalau 5.53 pagi,alamatnya teguk air mineral je lah.Tu pun kalau sempat.

Dah bangun,aku kejutkan membe aku yang tengah sedap tido.Ajak pegi sekali.Tak nak plak dia.Tadi ye ye je kata lapar gila.

Dah bersiap semua,aku turun dengan tenang.Ada banyak masa lagi.Nak makan kat kedai bawah tu je.Bukan nak pegi kat restoran berputar menara KL.Nak solat subuh dalam restoran tu tak ngam.Yelah,hampar sejadah mengadap kiblat,baru angkat takbir,dah lari dah kiblat.Ok...aku suka merepek-repek.Kita kembali ke cerita asal ye.

Setelah panaskan enjin kereta,aku bergerak perlahan-lahan.Turun bukit,belok kiri,belok kanan dan terus menuju ke arah rumah kedai berdekatan.Dalam kepala dah bayang macam-macam menu.Lauk masak lemak ke,ikan goreng ke.Pekena tom yam pun macam best.Baru caraaaa!! Aku tiba di lot rumah kedai tersebut dengan tersengih-sengih.

Sengihan aku tak lama bertahan apabila aku dapati semua restoran di kawasan tersebut tutup.

Cemas.

Baru nak menggelabah.Jam dah dekat 5.30 pagi.Subuh 5.53.Tak kan aku nak telan bege McD pepagi buta ni.Perut aku perut nasi.Kat Kedah nun orang panggil jelapang padi,bukan jelapang bege.Ahhh..tak buleh jadi.Aku terpaksa mengaktifkan pemikiran genius aku.

Jumpa penyelesaian.Aku bercadang pergi ke restoran mamak yang aku biasa makan.Lokasinya kira-kira 7km dari tempat aku cemas tadi.Setelah menukar mode pemanduan lampi kepada mode pemanduan rally,aku tiba di kedai mamak tersebut dengan selamat.Jam sudah 5.30.Ada lagi dua puluh menet lebih nak subuh.Waktu imsak? Pandai-pandai la korang tengok sendiri jadual berkala sahur.Aku tak sempat,tengah cemas ni.

Aku buka pintu,dan terus menuju ke arah lauk pauk kedai mamak tersebut.

"Lauk sudahh habissss...." ujar seorang mapley yang bertugas.Ya,tempat lauk tu semua tak ada.Licin.Semua bekas lauk dah diangkat.Nak order goreng-goreng memang lambat dah.Aku mintak nasi lemak satu.

"Nasi lemak belum masakkk.Sikit jam lagi baru siap..." balas mapley tu lagi.Apa gila kedai makan 24 jam leh abis semua lauk? Aku da buntu.Nak ke kedai lain rasa cam x sempat dah.Nak makan roti canai,peh...tak menarik langsung.Tak kenyang.

"Nasi putih ada?" aku tanya.
"Adaaaaa...." balas mapley.

"Bagi satu.Makan aaaa...." ujar aku sambil memikirkan nak makan dengan apa nasi tersebut.

Mapley bagi aku nasi tersebut.Aku pegi ke sudut kedai,dan nampak ada kuah kari yang diletakkan dengan sambal nasi lemak.Peh...macam menarik.

"Bagi telur goreng dua..."ujar aku sambil tuangkan kuah kari banyak2 atas nasi....Sambil tunggu telur goreng siap,aku makan je nasi kosong ngan kari dulu.Dah sampai telur goreng,aku masuk gear 5 terus untuk kunyahan yang cemerlang.












Besok aku cadang nak sahur kat kepulauan Hawaii la.Kat sana ada lauk kot.

24 comments:

Anonymous said...

mmg sedap!!terangkat punggung beb!

Lazyf said...

Pengalaman sahur ngko nih betul2 kew or rekaan semata-mata jew???

lizs ally said...

nasib baik dapat jugak nasi,kl tak mesti gastrik..

"org2 dayus jer gastrik bulan2 pose nie"

hahaha

StingRay said...

life: kena tambat lah ko ni bila makan.Sampai terangkat.haaaha

lazyf: haha..betul la beb.posa-posa ni takkan nak tipu kot.hahaa

lizs: aku stuju ngan statement tu....dayus je main gastrik2 ni....hahaha

zonaku said...

hheheh.. aku sahur ngan 2 gelas air masak n sekeping chipsmore....

ko kira rajin la siap apa sumer, drive jejauh. xkoser la aku....

Unknown said...

buat penat je drive jejauh tapi makan goreng telur.bek makan kat umah.

Firol said...

jadi le janji nasi..kalu pagi-pagi burger dah rasa london lah pulak.

perut melayu,,nasi santapan diraja

Cikgu Ije said...

lepas terawih nanti boleh lah g airport.. tunggu flight g sahur kat hawaii lak. haha

ezzati said...

baik dtg umh gwe..mcm2 ada..xde la jauh sgt penang je..xyahla nk g hawaii..

matt said...

uik...untung la dpt juga mkn ns..org kt cni minum air je bro...

Mimie.Candy Cane said...

TELUR GORENG PUN SODAAAAAPPP

Jard The Great said...

apa kata beli rice cooker ja..... bole wat sup dlm tu... goreng telur pon bole.. ahaha.. per kes dapur tak berasap kat umah hang.


sian..sian......

Unknown said...

kesian... memang kesian.. gi kedai dapat telur goreng je.. haha

jelapang bege ek? tengah bayangkan....... best nya!!

Anonymous said...

ahahaha.. aku tk tau nak komen apa. kau ni mmg carik pasal la...

~gUrL in pUrPle~ said...

siannyer... huhu.. meh dtg kt hotelni meh... kol 4.30 hingga 5.30 sahur... tp makan xsedap...huhu

Siti Nur Aminah said...

aku membygkn ko makan cm kucing ni pny tgn kt mulut...comel....hhihi...oppsss..bkn ko..kucing

Aima Othman said...

hahahahhaa..cemas je aku bace cite ko neh..:P

Unknown said...

yaallah,nak mkn sahur pun gila jenuh..kan baik kalau ko masak je..kat umah tu beras n myk masak habis ke?hoho..
slmt berpuase :)

NFA said...

hahah..
ciannyer..

;pp

Kapten Luffy said...

malam ni jangan lupa buat stok kat rumah

senang

LanaBusyBee said...

ahahaha apa daaa...wes, klu masak nasik sendiri, pastu goreng ikan pekasam dgn bawang peerrrgh besh gila ahahha..mgu depan aku balik kg, amek ikan pekasan wat stok sahur hehehe..nak nak nak nak?

Ahmad Belia said...

salam ramadhan bro

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

haha..kesian dowh! hehe..
first sahur aku,kt umah ngn family..

waa,tanak balik umh sewa..!!!

nmEsfie said...

hehe...aci HapaCrita je ada je kejadian x dapat dilupakan...mantap ah idup gni...hihi