Thursday, January 27, 2011

Semalam Yang Hangat 24

Bawang besar,bawang putih dan sosej dipotong laju.Begitu juga dengan bahan-bahan lain.Selesai memotong kesemua bahan tadi,aku susun ikut kategori.Baru nampak kemas atas papan pemotong tu.Tak la bersepah sangat.

Periuk dipanaskan.Masukkan 'butter'.

Dah nampak 'butter' tu hensem dalam periuk,aku lempar segala bawang dan rempah-ratus.Bau terus naik.Air liur dah kecur.Aku kacau perlahan-lahan dengan penuh kasih sayang.Dah nampak semua sebati,aku lempar sosej masuk ke dalam.

Ni semua gara-gara terlupa beli ayam lah ni.Sosej pun sosej lah!

Bila rasa,bau dan aura bahan-bahan tadi dah selamat di'seal' kan,maka aku pun lempar beras yang dah dibasuh ke dalam periuk.Tambah 'butter' sikit lagi bagi berkilat.Bau mula naik.Harum yarabbi.Dah nampak sebati,aku tabur kunyit.Bagi warna kuning sket.Bukan buleh kacau lama-lama.Kang bertukar jadi risotto,jenuh pulak.Untuk finishing,aku lempar serai masuk pastu kacau-kacau seketika.Wangi sungguh.

Nampak semua macam dah mesra antara satu sama lain,aku masukkan air.Masa masukkan air dalam periuk tu,secara tiba-tiba aku jadi kompius.Kompius berapa banyak air perlu masuk.Memikirkan perut tengah lapar,aku masukkan secara agak-agak.

Aku masukkan periuk tadi dalam rice cooker.

Setel.

Walaweh.Gembira.Sambung masak lauk lain pulak.


*********


Dah setel buat lauk,aku pegi tengok nasi dalam rice cooker.Apa cerita agaknya.

Aku buka perlahan-lahan.

Astagatisma!

Beras da kembang,air yang menggelegak masih banyak bertakung.Aku cemas.Sambil cemas tu,aku dah bayangkan yang aku akan makan bubur ja malam tu.Tak merasa la nak makan nasi.

Tapi,memandangkan spirit nak makan nasi sangat kuat,aku terus memikirkan cara untuk menyelamatkan nasi yang hampir jadi bubur tadi.Penyelesaiannya mudah.Cuma perlu ceduk dan buang air yang lebih.Tapi,dengan cara tersebut,beras tadi tetap akan kembang.Lagipun,aku bukan cerdik sangat bahagian masak-masak ni.

Sedang cemas,tiba-tiba aku dapat idea.




********Tidak lama kemudian*********



Aku ceduk nasi dari periuk perlahan-lahan sambil tersenyum.Nasi masak sempurna.Tak lembik mahupun jadi bubur.Gebu.Wangi.Lemak-lemak sedap.

Sambil ceduk nasi,aku tersenyum.

Tersenyum memikirkan teknik menggunakan kipas angin untuk mengeringkan nasi yang sedang menggelegak dalam 'rice cooker'.

Caranya? Buka penutup 'rice cooker',pastu tala je kipas angin ke arah nasi yang sedang menggelegak tu dengan kelajuan yang mengancam.Pastikan kipas bersih ye.

Haihh...tak tau nak kata pa dah aku ni.Terkenang masa zaman belajar dulu.

Dah la hensem.Genius pulak tu.

Kan?




11 comments:

zulkoa said...

letak la gambar..wat macam exam spm ade gambar beserta cara2 masakan...gempak bro!..huhu

Shafa said...

hak hak hak. first time dengar orang hala kipas ke periuk nasi nak kasi nasi kering. adeh.

Nerzhul said...

biasa orang kipas sate pakai kipas angin..nasik...genius. hahahaa

alien said...

nak cepat kering pakai ari kond
keh3

Anonymous said...

genius sungguh ko!!!memang bagus!bagus idea ko..nnt aku terdesak.aku pun nak buat mcm tu

nad said...

gila ar pakai kipas angin..
hehe...
nanti kalau aku masak terlebih air, aku boleh praktikkan method kau ni ;) bagus2..

Aima Othman said...

wife tak tlg masak ke...hehehe

W. Hidney said...

adeh tergolek2 gelak

brat2104 said...

angkat je periuk tu, dengan berhati2 tuang je air kanji yg terlebih tu..

hasilnya, nasi yg bebas kanji.. sihat tu..

Imma Yusri said...

aku ingat aksi2 ensem ko tu mase sudah berumah tangga.... muhahaha... nasib lar...

StingRay said...

ubi: ha,nanti aku letak.=p

shafa: haha.cepat kering woh.

ner: takde keja aku.kang lenguh tangan.haha

alien: ekon pun takda.haha

capa: boleh geleng kepala anak ko kalau dia tau.haha

jejentik: sila sila.haha

aim: wife ada orientasi seminggu.hoho

w: ooo..gelak yee..

brat: malas.hahaha

imma: aku setiap masa ensem.haha