Monday, July 18, 2011

Biji Cempedak Rebus.




Rasanya sedap.Berlemak.Tak.Menda ni tak rasa macam kacang Macadamia.Jadi,lain kali,jika anda terbeli cempedak yang isinya nipis,tak sedap untuk digoreng,sila gunakan bijinya untuk kudap-kudapan yang enak.

Teknik memasak,rebus hingga bijinya hampir terbelah dua.Bagi ada belahan kecil.Dah kupas kulit dia tu,kalau nak letak olive oil ala-ala salad orang barat pun,tadahal.Cicah garam ke,kelapa parut ke,nak calit dengan blue cheese ke,takpun celup dalam budu ke,terpulanglah kepada selera individu.Nak macam siti nurhaliza sikit,boleh celup dalam coklat cair.

Nak balut dengan hirisan daging sebagai ganti buah zaitun pun,takda masalah jugak.

=p


3 comments:

alien said...

sedap2 ni peh
dulu kecik2 selalu balun mende ni

Anonymous said...

@alien sama la kita... kecik2 slalu makan mende nih... skang cempedak pon jarang makan, apatah lagi biji nye... :))

StingRay said...

alien: takleh mkn banyak.kentut bau sakan nanti.haha

anon: haha..sibuk makan mcd.