Tuesday, August 7, 2012

Cadangan Membayar Saman Serta Merta

Kini, pihak berkuasa sedang mengkaji pilihan untuk menguatkuasakan pembayaran saman serta merta.Well,kalau kau potong double line, tiba-tiba ada polis melambai-lambai di hadapan,maka,sediakanlah duit RM300 untuk membayar saman pada masa tersebut.

Alasan menda alah ini dilakukan,bertujuan untuk mengelakkan supaya pembayaran saman tidak ditangguh lagi.

Well,pada pandangan aku,ok lah kalau dah itu yang deme nampak.

Well,sekali lagi, ianya berbeza pada pandangan aku.

Dengan mewajibkan pembayaran saman jenis serta merta ni,aku rasa, rasuah akan lagi bertambah.Ye lah,kalau kau tak bayar saman,kenderaan akan disita,ditahan.Bayangkan kalau yang buat salah tu, ada bawak sekali budak-budak dan anak kecik.Nak suruh deme semua berkerut dahi tahan panas sambil memerhati kenderaan mereka disita? Dah sita kereta tu,berapa pulak kos nak bawa pegi ke depoh simpanan? Huii..kompliketed jadinya.

Bayangkan pulak kalau yang buat salah tu gadis-gadis yang naif.Budak-budak U yang baru dapat kereta contohnya.Ha,buatnya terjumpa polis yang buruk disiplinnya,kena pulak polis tu ayat sikit,macam-macam boleh jadi.Ye lah,orang tengah terdesak tambah dengan takut.Takda duit,body pun jadi.Paling koman,dapat no tepon.Hahaha.Kalau gadis-gadis tu terkena dengan polis gay,selamatlah mereka.

Sekali lagi,pada pandangan aku,ada banyak cara nak suruh pesalah trafik ni bayar saman.

Benda-benda jenis bagi potongan diskaun bermusim yang dibuat pihak berkuasa sekarang,memang buat orang simpan saman banyak-banyak.Ye lah,tunggu pihak berkuasa bagi diskaun la katakan.

Bagi aku,salah satu caranya, buatlah diskaun yang macam dibuat sekarang.Contohnya,kalau bayar dalam tempoh 2 minggu,dapat 50%.Macam aku dulu,kena speed trap,pegi setel dalam tempoh 2 minggu,dapat potonga.Dari RM300,deme bagi bayar RM150 je.Banyak beza tu.

Jadi,cuba maksimumkan lagi apa yang dah ada sekarang.Contohnya bayar dalam 1 minggu,dapat potongan 60% ke.Tapi,kalau dalam 1 minggu tu ada lebih dari 3 saman,kena bayar harga biasa.Bagi pengajaran.Ye lah,mana tahu ada orang ambil kesempatan,mentang2 la bayar saman awal boleh dapat harga murah,selamba je dia buat kesalahan banyak-banyak.Lepas tu,kalau masuk bulan ke-3 tak bayar saman,nilai saman akan meningkat.Ha,bagi cuak sikit.Bese sangat buat salah lepas tu buat-buat bodoh.Biar pesalah pikir sendiri.Bayar awal,murah.Bayar lewat,semakin mahal.Ish,dah buat salah tu,mengaku je lah kan? Apa mende la buat salah lepas tu nak salahkan orang lain pulak.Tak gentleman lah macam tu.Gentelman ada lah.

Lagi satu, kalau kome pegi nak renew road tax kenderaan kome,mesti tak boleh renew kalau ada saman tertunggak kan? Ha,sistem dah ada.Apa kata gunakan je sistem ni,kemudian naik taraf sikit.Jadi,aku rasa, kat sini pun dah boleh psiko pengguna kenderaan.Naik taraf macam mana? Mari kita baca perenggan di bawah.

Cadangannya,kalau brader atau minah tu tak ada saman langsung dalam setahun tu,peh,dapat la rebet 30% untuk road tax + insurans.Tapi,kena ikut CC kereta jugak lah.Itu adalah contohnya sahaja.Tapi,kalau buat,aku jamin,ramai yang akan pulun jaga rekod diorang supaya tak kena saman.Ye lah,dapat potongan road tax kereta tu.

Nak lagi champion,pemandu yang tak ada rekod saman jugak,dapat lagi potongan cukai pendapatan.Potongan sebanyak 5%-10% contohnya.Takpe lah,kerajaan kurang income sikit,tapi rakyatnya jadi baik atas jalan raya.Jadi,tak perlu la kerajaan nak bazir duit buat kempen keselamatan jalan raya yang tak berkesan tu.Dari iklan mayat bergerak atas highway zaman 90-an dulu,sampai sekarang,steady je kemalangan bertambah.

Zaman sekarang,orang pandang duit.Itu kelemahan yang patut digunakan oleh pihak berkuasa kepada pengguna jalan raya.Kalau deme buat baik atas jalan,deme akan dapat untung setiap tahun.Dua jenis untung.Satu dari segi keselamatan deme,satu lagi pula, dari segi ganjaran.

Kalu dah jalan semua ni,tugas seterusnya, sistem kena pantau kalau-kalau ada pegawai yang jenis cari duit nak clear rekod saman untuk kawan-kawan.Ye lah, kena kawan-kawan atau orang tertentu hulur duit suruh clear rekod,jenuh jugak.Buatnya dia caj rm50,banyak boleh buat duit tu.

Ok.Dah panjang aku merepek.

Senang cerita,aku tak setuju cadangan untuk pemandu supaya membayar saman dengan serta merta.

Keburukannya,lebih banyak dari kebaikan.
1 comments:

naiba said...

pergh...mantap cadangan...perlukan kerjasama pelbagai pihak tu..=)

tapi tak mustahil kan..nak seribu daya...

harap2 pihak berwajib baca entri ni..=)