Thursday, May 13, 2010

Antara Hamid,Razak dan Jin Ajaib

Hamid dan Razak berpeluh-peluh.Sudah lama mereka berjalan-jalan di tepi pantai pada pagi tersebut.Langit cerah.Angin bertiup segar.Aktiviti berjalan di tepi pantai membuatkan mereka berdua segar.

Tengah sedap berjalan,tiba-tiba Hamid tersepak sebuah termos air.Hamid mengangkat termos air tadi dengan penuh hairan.Razak pun berkerut-kerut bila melihat termos air tadi.Pada termos air tersebut,ada dilekatkan nota yang sudah agak lusuh.

"Jangan buka,ada jin loyar buruk dalam termos ni.Yang Ikhlas..bomoh Din." ringkas bunyi nota tersebut siap ada tandangan sekali.Hamid dan Razak berpandangan sesama sendiri.Sejak bila bomoh pandai main sain-sain nota ni.

Hamid dan Razak tak peduli.Mereka berdua buka jugak termos tersebut.Tiba-tiba keluarlah jin.Hamid dah Razak dah tak bersuara.Terkejut betul.Dah le jin tu tak hensem,bulu ketiak saja dah macam berus sabut.

"Hahahahaha....terima kasih kerana bebaskan aku.Sebagai hadiah,aku akan tunaikan 1 permintaan kamu berdua" ramah Jin tadi buat offer.

"Celaka..dialog dia sama macam dalam cerita jin yang kita baca dalam buku dan tengok dalam filem." bebel Razak ketakutan.
"Agaknya persatuan jin dan set dialog macam ni kot." balas Hamid sambil melepaskan botol termos tadi.

"Aku nak setiap kali aku nak beli barang,aku seluk pokej ja..mesti duit cukup.Nak bayar senang.Ngam-ngam." Razak ucap kuat-kuat kepada jin tadi sambil kenyit mata kat Hamid.Mukanya Razak tersenyum-senyum membayangkan Ferrari yang bakal dibelinya.

"Pemintaan anda berdua telah ditunaikan.Sila semak dalam poket.Jumpa lagi.Muah!" bebel Jin tersebut kepada Razak sebelum menghilangkan diri.

Razak menyeluk ke dalam poketnya.Ada sesuatu.Razak mengeluarkannya.Hamid memerhatikan dengan penuh debar.

Di tangan Razak,ada sekeping kad kredit Mastercard siap dengan nota dari jin tadi.

"Aku dah set kad tu takda limit.Hang nak beli apa pun,beli lah.Tapi jgn lupa bayar balik noo..sat lagi bank cari.Hang cuma mintak boleh bayar cukup dan senang je kan,takda pulak kata free.Babai...muah!" bunyi nota pada kad tersebut dalam loghat utara.
"Aku setuju.Jin ni memang loyar buruk macam dalam nota bomoh tu tadi.." ujar Hamid sambil menenangkan Razak yang sedang memijak-mijak termos sebab terlalu geram.

7 comments:

alhariesz said...

oooo...jin ni wat part-time sale kad kredit ghupenye...hoho

mmg dasar jin apreeettt!!

Lazyf said...

jin nih keje di bank maner yer?
hahahaha...

Nerzhul said...

jin memang suke permainkan manusia. hehehe

Adziim said...

power jin ni kenakan orang.

Yatre Hayati said...

hahahah..lawak k jin ni....jin mcm ni pown ada ke??

kAkUnA_tHe KeLip KeLiP said...

hehehe...bingai je lawak jin tersebut..huhuh..;p

Siti Noor Aminah said...

gila ah jin cakap utara..seriyau aku nak cakap utara lg lepas ni.. auwww...