Monday, May 10, 2010

Semail

"Sayang...cepat la,rancangan yang abang shooting minggu lepas dah nak tayang ni." laung Semail dari ruang tamu.Bersemangat betul dia nak tengok rancangan yang diacarakan olehnya bersama dengan isteri tersayang.

"Ok,ayang datang ni." sambung si isteri sambil duduk di sebelah Semail.Mata mereka fokus ke arah tv.******Rancangan bermula*******"Apa khabar puan-puan yang berada di rumah? Diharap semuanya sihat belaka." ujar Semail senyum-senyum di kaca TV.Sejak rancangannya mendapat rating yang tinggi,hati Semail sangat berbunga-bunga.

"Kali ini,kita menuju ke restoran kelip-kelip bunga api.Yaa..kita akan cuba menu di sana pula." ujar Semail lagi.

Setelah memberikan serba sedikit penerangan berkenaan restoran seperti sejarah peubuhan restoran dan hobi tokey restoran,akhirnya Semail dijamu dengan menu istimewa restoran tersebut.Antaranya masak lemak,lauk rendang dan beberapa menu lain.Kelihatan Semail makan dengan berselera dalam rancangan tersebut sambil memberikan pujian kepada masakan yang dihidangkan kepadanya.

"TRUTTT....TRUTTTT...." bunyi sms masuk ke dalam hp Semail.Semail buka sambil matanya masih fokus ke arah tv.SMS dibuka dan Semail membacanya dengan penuh teliti.

"Mail,aku terlupa nak buang part yang ko bergurau dalam rancangan tu.Harap ko ready kat rumah.Aku tau bini ko garang.Sori.Aku baru teringat." ringkas kandungan sms dari editor rancangan tersebut.

Semail mula berpeluh.Tangannya mula mencapai remote tv secara laju-laju.Elok jarinya hendak menukar siaran,tiba-tiba terpaparlah babak yang paling dirisaukan Semail.

"Mak oiii..masak lemak kat sini...memang sedap tuan-tuan dan puan-puan sekalian.Kalah masakan isteri saya yang tak seberapa kat rumah tu.hahaha.." galak sekali Semail mengomen di dalam rancangannya.Sepi..."Ok darling,my honey,my baby,my lovey-dovey darling,my hunny-bunny.....let me explain this to you nicely.." tetiba Semail buang tebiat bertutur dalam bahasa inggeris yang berterabur dengan muka senyum-senyum kelat kepada isterinya sambil berharap agar nampak macho....Si isteri di sebelah memandang tajam ke arah Semail sambil mengepal-ngepalkan tangan.

Matanya berapi-api.

10 comments:

Sufi Asri said...

haha.. lawak2.. kau mmg jiwa pengibur.. cayalah

Adziim said...

Semail kena gulai lemak dengan isterinya la jawabnya.

Aku said...

semail...semail...

Hazirah Barakbah said...

alahaii semail :D

noorafzan.blogspot.com said...

uuu....
semail yang malang hari ni..

zulkoa said...

batiniyah semail disekat selama-lamenye..hehe

Lazyf said...

Hahahaha...lawak dow...hahahaha

Siti Noor Aminah said...

bini semail tu bekas ratu tomoi kat kampung aku..

sekapur said...

adakah semail itu jamil???..hak3

StingRay said...

zoro: hehe..aku merapu ja pandai.=)

adziim: hahaha..mesti...=)

daisy: mail mail...=)

hazirah:=p

noor: mmg malang. =)

ubi: sangap la woi.hahaha

lazyf: =p ko pandai masak?

gadis: ya ka?kirim salam. =}

sekapur: aku mana ada bini lah.haha