Monday, May 30, 2011

Mereview Filem Kongsi

Semalam,hari ahad.Hari bermalasan di rumah.Bini nak tengok cerita Kongsi kat wayang,tapi aku rasa malas.Lagipun,memikirkan kat wayang nanti ada orang kunyah pop-corn kuat-kuat,bercerita jalan cerita yang sedang ditonton kepada awek/pakwe di sebelah,tendang-tendang kerusi...tu tak termasuk penat pulas stereng cari parking lagi..maka aku membuat keputusan bijak untuk menggunakan Astro First.Nak cuba jugak Astro First ni sekali-sekala.Nak download cerita Kongsi kat tenet pun,berukband ada baki 800MB je lagi.

Setelah memilih filem berjudul Kongsi di kaca TV,aku tengok waktu tayangan yang ada.Ok.Pukul 2 petang dia mula.Kiranya,sempat la makan nasik dengan solat zohor dulu.Nak tengok terus pun tak boleh,sebab dia tengah tayang slot pukul 10 pagi tadi.Pukul 12.30 tengah hari pulak,bini pulak nak tengok melodi.Apa yang seronok sangat dengan melodi,aku pun tak tau.

Jam 2 petang tiba.

Aku dah ready depan TV.Depan aku ada semangkuk anggur.Bersemangat jugak nak tengok.Anggur sebijik demi sebijik masuk dalam mulut.Cerita bermula.

Pung pang pung pang.Bunuh sana.Bunuh sini.Kejar sana-kejar sini.Tak pandai pasang senapang.Langsi sana,langsi sini.Cubit puting tetek.Jerit-jerit.

Aku terlelap sebentar.Mengantuk.Jalan cerita,subhanallah.Menangis.Nak buat-buat gelak pun tak sampai hati.

Aksi kejar kereta memang kelakar.Kereta Evo polis dipanggil.Yang bestnya,elok kereta evo join aksi kejar mengejar tu,selamba kodok je kereta waja polis yang dua bijik tu pegi halang kat depan.Evo yang laju-laju tu buat apa? Evo tu main follow ja dari belakang.Macam bos-bos.Last minit je boleh nampak evo tu pecut pegi potong,dan ada brader keluar senapang dari kereta Evo.

Aksi di Petaling Street pun kelakar.Masa polis pompuan turun dari bumbung dengan bergayut,dan landing atas telur ayam,paling best tengok orang sekeliling.Siap ramai-ramai tengok sambil tersenyum.Ada polis lagi yang berkawal.Sweet.Macam ada pertunjukan stunt plak.Susah betul berlakon di tempat orang ramai ni.Kesian Farid Kamil.Memang susah nak setel benda macam ni.Rasa macam tengok cerita OS dengan Salleh Yaakob zaman 80-an pulak.Jenis ramai-ramai kumpul tengok orang berlakon.

Ending dia paling legend sekali.Tumulak kena tangkap,badan berlumpur sebab jatuh dalam sungai ala-ala cerita P. Ramlee madu tiga.Panggil kren untuk angkat Tumulak dari dalam sungai.Tengah tergantung kat tali kren tu,datang polis pompuan(pelakon adnan sempit jugak),jerit "lu langsi,lu mati" kat Tumulak sambil tunjal kepala.

Cerita tamat.











Jahanam.Rugi RM15 + 6% tax Astro.


8 comments:

Unknown said...

Memang lu langsi.. Hahaha

zonaku said...

hhahaa...

langsi tu apa?

bact. said...

la itu je?

Anonymous said...

cite yg indah kabar dari rupa.ntah ape2.nyesal lak aku tgk kat wayang.pengajaran.huh..

Apizolla said...

setuju.. filem yg xde point langsung..

bosan n merapu..

Kereta Sewa Pangkor said...

ohh.. so xrugi la aku tpaksa tgk priest.

Nerzhul said...

molek molek!!!

StingRay said...

komander: welll..u know mee..hahaha

zonaku: langsi tu...adik tiri belah perkataan langsir. =p =p haha

bact: tau takpa.haha

ita: tau takpa..jual nama sam ja.haha

apizola: stuju jugak! =)

kay: best cita tu? =)

ner: molek sungguh! =p