Thursday, December 9, 2010

Astros Mastros

Tengah hari sabtu lepas,aku tersengih-sengih melihat sorang apek memasang Astro kat rumah aku.Hidup tanpa astro dan internet,cukup membuatkan aku macam hilang punca.Gila apa nak tengok TV1,TV2 dan TV3 sahaja.Tu pun pakai antena Giant yang harganya RM10.

Kalau nak diberi perumpamaan,umpama brader jual bege kehilangan kuali.Satu haram bentuk hiburan tak menjadi.Nak tengok koleksi cerita dalam laptop,dah lama khatam.Jadi,pemasangan Astro merupakan antara salah satu jalan penyelesaian untuk tidak bosan.

Selesai pasang,aku tanya berapa lama baru boleh tengok.Apek tadi jawab dengan riang.

"Tempoh 24 jam..sulah boleh tengok wooo..." see..riang kan?

Petang Ahad,aku buka Astro.Takda siaran.Demmmm.Dah lebih 24 jam ni.Jadi aku call apek tadi untuk minta kepastian.Saja call dia,maleh nak dengar suara operator Astro.

"Ooo..Astro tukar sistem.Besok balu buleh tengok wooo...." jawab apek tadi.Ok.Fine.Kesudahannya,badan aku jadi sasa sebab pergi menyangkul kat belakang rumah.Dah macam ladang pulak belakang rumah.Cerah.Sempat jugak menanam 2 induk pokok serai dan pokok kunyit.Esok-esok nak beli benih strawberry pulak.Boleh jemput Siti Nurhaliza makan strawberry celup coklat kat rumah.

Petang Isnin,lepas balik kerja,aku buka Astro lagi.Hampa.Masih tiada siaran.Jadi,panggilan dibuat terus kepada Astro.

"Empat hari bekerja." Itu pulak jawapan diberi.Ok.Fine.

Semalam,setelah tak dapat terima kenyataan mengadap set Astro yang tak dapat digunakan,panggilan dibuat sekali lagi kepada Astro.

"14 hari bekerja baru boleh tengok.Astro sedang menukar sistem bla..bla...bla...." ramah operator yang menjawab pertanyaan.

Tak berani nak call lagi dah.

Takut dia cakap 365 hari bekerja pulak.

Itu baru kes pendaftaran.Harap-harap,takda gaduh lagi dengan astro.

Astro,jangan sampai ada yang mengamuk MACAM MINAH NI LAGI sudah.








*Patut la orang dulu ramai anak.



6 comments:

Nerzhul said...

rumah gua satu haru pasang je dah buleh tengok woooo

zonaku said...

few hours saja la masa aku pasang dulu...

pindah bawak balik kg br2 ni, siap pasang dah leh tgk

W. Hidney said...

adoi. kalau call lagi dia akan kata 365 hari ek? parah tu

marina anakcikbob said...

aku dulu ms pasang kat umah bapak aku pon sama..hangen je aku..
tapi dia kata paling lambat 3ari bekerja..
ari ke-3,ptg2 dekat nak malam baru ada..

LanaBusyBee said...

laaa kan dah ada wifey, xdak astro pun xpa aaaih hehehe

StingRay said...

ner: jeles ni!

zonaku: ni lagi jeles! haha

h: ahha...takut ja.

marina: kena banyak bersabar. =p

lana: tenet pun takda..haha