Monday, August 16, 2010

Air Kolam

Aku balik kampung weekend lepas.Kat kampung,nikmat dia jgn cakap la.Tambah pulak bulan posa.Bazar ramadhan kat Pekan SmallVille memang meriah.Meriah dengan aneka juadah dah aneka jenis awek-awek.

Yummy.

Bila aku balik kampung,salah satu menda yang aku kena biasakan diri adalah air kolam.Air kolam kat rumah aku tu,tahap sejuk dia dah nak cecah tahap air peti.Kalau turun sikit lagi suhu,dah boleh pecahkan buat ais kacang.Air kolam tu,jenis air dari bukit.Air segar dari kolam takungan atas bukit.Dari kawasan takungan,terus masuk ke dalam paip besi,dan terus menuju ke rumah-rumah kat kampung SmallVille.Walaupun ada air JKR,jarang guna.Mandi air bukit lagi sedap.

Kalau amik wudhuk waktu subuh...humang aiiii...gerenti lah 90% akan kena selsema sekejap.Pagi-pagi,kalau nak mandi,memang tak payah la gigih sangat pegi panaskan air.Lepas mandi,sejuk dia lagi kaw-kaw.Masa mandi sedap la.




********



"Jamilll....bangun.Cepat.Bersahur.Dah dekat pukul 5." bunyi suara mak aku sayup-sayup sambil menyiapkan makanan di dapur.

Bila aku buka mata,mata aku merenung sayu ke arah dinding.Fikiran jauh merewang.Akal jauh memikirkan jalan penyelesaian terbaik.Nampaknya,pagi tersebut antara pagi yang malang.

Apahal la time kat kampung tu jugak nak kena mandi wajib.

Tunggu la aku balik KL dulu.

Sejuk tau.

16 comments:

Anonymous said...

Ceittt hang ni... stim terlebih..

Misya Idris said...

mimpi lisa surihani ke jamil? kekekkekekee

~gUrL in pUrPle~ said...

errrrrr.... utk ayat yg paling bwh.. errrr skali lagi... air jkrtu air apayer?

Kensi Ell Byle said...

hahaha...sengal la weh..

W. Hidney said...

hahaha sengal tapi lawak. stim tengok awek2 yang beraneka jenis tu kah? kawin la cepat oi jamil

brat2104 said...

hurmm.. klu x silap, klu ko dah niat puasa, boleh je mandi lmbt sikit.. tp plg lmbt pon, b4 subuh habis la kan...

air jkr kn ada...

kamarul arifin said...

haha..tula byk sgt tgk awek2 kt bazar tu..

loti mukhtar said...

abes la membeku la ang..pukui 10 pun still sejuk lagi apa tah lagi pukui 5...

warghhhh...bestnya dapat pergi bazar pekan smallvileee!!!

cik selamah kundang said...

hang posa tak jamil?

sitinaminah02 said...

mandi wajib or wajib mandi nih?

eNaSaN said...

errkkk...jamil owh jamil...lalallala

Nerzhul said...

tula orang gi pasar ramadhan tengok kuih kuih ko pegi tengok awek awek. kahkahkah

jo said...

bulan ramadan pun tengok porno ke?

Hazryzal Hamid said...

giler barai lu bro..

hahahaha...

Unknown said...

pernah dengar cerita rescue diver yg masuk telaga zamzam? haaa klik kat sini..

http://payabesarpedas.blogspot.com/2010/08/kisah-kali-ini-rescue-diver-dengan.html

StingRay said...

r: manada..manada..manada..haha

tiger: rahsiaaa..shhhhh..haha

gurl: air kerajaan.=)

leyha: sengal sengal badan? =p

hidney: mana nak tau.bangun2 dah macam tu.haha..

brat: tetap sejuk la bai....haha..

jeffry: sungguh.haha..

lotikus: memang beku habis i tell youu...

selamah: mesti lah! haha

gadis: wajib mandi wajib.hahaha

enasan: lalalala.. =)

ner: dah pakej sekali..payah payah.haha

jo: porno tu apa? (gila suci..) hahahha..

bejerd: barai tu kadang-kadang indah.haha

the: baekkk..=)