Monday, March 11, 2013

Jamil dan Penyakit

Hari Sabtu lepas, aku dah mula rasa pelik.Rasa pening, tak sihat dan mual-mual.Kaki rasa lemah.

Hamaigad.

Selaku jejaka kental, aku cuma persetankan semua perkara di atas.Jadi, dengan tabah dan to'maninah, aku telan ubat demam sambil berharap semuanya akan aman sejahtera semula.

Masuk hari Ahad, aku rasa semacam.Pening tak hilang.Nak berdiri pun rasa bengong.Asal kepala gerak sikit je, satu dunia berpusing.Chorus lagu Kyle Minogue yang berbunyi "I'm spinning around" berkumandang dengan jelas dalam kepala aku beberapa kali.

Oh ya,boleh cari di youtube jika anda tidak pernah mendengar lagu tersebut.

Jadi, pada hari ahad, aku makan ubat sebelum tidur dengan harapan, bangun esoknya, aku dah sihat untuk ke tempat kerja.

(Sila bayangkan Jamil sedang makan ubat dan tidur dengan comel. Cepat bayangkan. Cepat lah.)

Hari Isnin yang gemilang akhirnya tiba.

Aku bangun.Oh Em Ji.Dunia berpusing.Aku dah cuak.Penyakit apa yang aku kena pulak dah ni.Minum air kosong dah banyak.Makan minum semuanya aku jaga.Pegi kedai pun, selalu order air kurang manis.Masak sendiri pun, kurang garam.Sayur mayur, dah berapa lori aku telan.Aku panik.

Walaupun panik, tapi masih hensem. Fakta.

Jadi, setelah buat apa yang patut, aku pakai baju kerja hensem-hensem dan terus memandu ke klinik panel berhampiran.Motif pakai baju pejabat? Ye lah, kang lepas check aku sihat je, kena la terus ke pejabat.Tapi,mencabar gila memandu sambil pemandangan di hadapan anda berputar-putar I tell youuu.

"I'm spinning around,I'm spinning around,I'm spinning around" chorus lagu Kyle Minogue berkumandang lagi.

Walaupun pening, aku masih parking dalam kotak dengan cemerlang.Tanpa buang masa,aku masuk klinik, daftar, hulur kad perubatan dan tunggu giliran.Setelah tunggu beberapa minit, aku dipanggil masuk ke dalam bilik rawatan.

Aku ceritakan apa yang aku alami kepada doktor tersebut.Muka doktor tersebut yang asalnya tenang, tiba-tiba nampak cemas.Demyu, kalau doktor dah nampak cemas, apatah lagi aku selaku pesakit.Mesti lah aku lagi cemas.Bertubi-tubi soalan ditanya kepada aku.

Dah selesai menyoal, tekanan darah aku diambil.Alhamdulillah, semuanya normal dan tip top.Aku lega.Penyakit darah tinggi atau rendah, dah boleh aku letak tepi sekarang.Tak sia-sia jaga kesihatan.Kemudian,dia buat test kepada aku.Antaranya, aku kena pandang mata dia, jari dia, dan dahi dia.Nasib baik dia tak suruh pandang yang bukan-bukan.Suruh pandang mesin kira duit contohnya.

Sambil aku ikut pergerakan jari dia, dia pandang mata aku dalam-dalam bagi mengesan masalah.Dah setel, aku kena berdiri tegak sambil pejam mata.Beberapa test yang dia buat, menyebabkan aku hampir tumbang.Demyu.Hahaha.

Seterusnya, aku diminta berbaring.Dah baring, kepala aku dipegang mengiring dan ditekan ke bawah sambil mata kena pandang mata doktor tersebut.Aku cuak.Sekali pandang, dah macam tengah buat tarian tango.Demyu lagi.Hahaha.

Diikuti seterusnya dengan beberapa ujian yang lain.

"You kena 'Vertigo'." ujar doktor perempuan tadi sambil menerangkan kepada aku tentang apa itu vertigo.Panjang lebar dia terang.Aku puas hati.

"Kalau tak sembuh hari ini, you datang jumpa I semula." ujar doktor tu lagi sambil tulis MC untuk aku.

Nampaknya, Gyroscope dalam badan aku dah messed up.

Boleh tahan jugak kesannya.

















Hai.Nama saya Jamil.Saya tak berapa sihat sangat.
Anda semua di luar sana, kerja elok-elok tau.
Jamil sedang berselimut dengan penuh enak.
Jamil nak berehat.
Muah.
Tata.



xoxo

5 comments:

m i r a said...

moga cepat sembuh :)

Anonymous said...

get well soon.. (^_^)Y

W. Hidney said...

Walaupun panik, tapi masih hensem. Fakta...

err...

speedy recovery jamil

Unknown said...

kawan aku dapat vertigo jugak, masa sambung PhD dulu...dia sebab stress sangat.

hang stress ka?

StingRay said...

mira; tq. =)

anon: tq. =}

hidney: tq beb! =)

fb: agak la. haha