Thursday, September 29, 2011

From Melaka With Love

Lokasi: KL - Melaka
Tahun: 2004

Aku naik bas Ekspress ke Melaka di Pudu Raya dengan cermat.Beg digalas dengan hensem.Macam biasa,bas Transnasional menjadi pilihan.Pernah jugak aku cuba ambil bas lain,hasilnya,nama ja bas ekspress,tapi suka hati nenek dia je ikut jalan kampung.Jadahnya,3 jam lebih baru sampai Melaka.Bas Transnasional ni,ikut highway je,jadi,tak sampai dua jam pun dah sampai Melaka.Tapi,selalunya,dua jam lah.

Sambil melihat nombor tiket,aku mencari-cari nombor kerusi yang padan dengan nombor di tiket.Akhirnya aku jumpa.Aku duduk dengan sopan.Hilang penat naik bas dari Kedah tadi,tak hilang lagi.

Di sebelah aku ada seorang lelaki.Dia duduk di tepi tingkap.Badannya agak berisi dan gayanya nampak jenis yang kemas.Terjaga rapi pakaiannya.Dia tersenyum kepada aku.Aku balas semula.

Aku duduk di sebelahnya.Tak lama lepas aku duduk,bas bergerak.Masa bas bergerak,aku dengan brader tadi berborak-borak.Saling bertanyakan destinasi.Baru balik bercuti katanya.Perbualan menjadi ramah.

Brader tadi memperkenalkan aku kepada abang dan kakaknya yang berada di kerusi sebelah kami.Aku pandang ke arah mereka,dan memberikan mereka senyuman tanda hormat.Mereka berdua senyum kembali kepada aku,tapi,aku dapat mengesan,senyuman mereka macam ada sesuatu.Sesuatu yang membuatkan aku rasa tak kena.Apahal dengan akak dengan abang brader ni.Tak suka kat aku ke apa.Abaikan.

Sepanjang perjalanan,aku dengan brader tadi,berborak sakan.Sampai aku pulak naik bosan.

Bas akhirnya sampai di Melaka Sentral.Aku turun dan bersalaman dengan brader tadi.Kami bertukar nombor telefon.Mana lah tahu,kalau ada apa-apa masalah,ada jugak kenalan di Melaka.

Seminggu berlalu.

Sepanjang seminggu tersebut,brader peramah tadi,hari-hari SMS aku borak-borak.Borak-borak macam-macam hal.Sambil balas sms awek aku,tiba-tiba,ada satu sms dari brader tadi sampai.

"Saya nak berkenalan dengan lebih lanjut dengan awakkk..." lembut bunyi nada mesej tersebut.Ringkas.

Serta merta ,baru aku tersedar,betapa mendayu-dayunya SMS brader tadi selama seminggu tersebut.Betapa lembutnya bila dia bercakap dengan aku.Betapa romantisnya ayat-ayat SMS beliau.Serta merta juga,bayangan muka kakak dengan abang brader tadi menjelma.Rupanya mereka sudah faham dan mengerti,apa yang akan berlaku kepada aku kelak.

Aku SMS,tolak cara baik,dan,terus padam nombor brader tadi laju-laju.
Bontot aku terkemut-kemut tanpa henti.

7 comments:

zulkoa said...

APEPASAL BONTOT KO STIM! haha~lawak bai..

true story ke ni?ke imaginasi ko?

KePOMPOM said...

terkemut-kemut tu tak boleh blah.. hahahaha

Shyrazrul said...

0.o sunggu...menakutkan.. o.0

anitasia said...

uhh kes berat tu..ramah sgt pon xboleh skrg ni..

miloaiskurangmanis said...

hahahhaha

tapi iols musykil ayat yag last
pesal ha???? :o

Anonymous said...

wakaka.. kemut2.

cactus_berduri said...

dasyattttttttttttttt...